Нова турбина у ТЕНТ-у – турбо пословање за цео ЕПС

Седамдесет одсто струје Србија добија сагоревањем угља, а две трећине дају Термоелектране Никола Тесла у Обреновцу. Како би се обезбедио не само стабилан и ефикасан рад, већ и испунили строги еколошки захтеви Европске уније, ЕПС је почео модернизацију термоблокова. TЕНТ-ов А 4 добиће нову турбину па ће поред веће производње струје моћи и да греје станове.

Блок А 4 ради од 1978. године а са новом турбином моћи ће да ради и наредне три деценије. У обреновачкој Термеолектрани А, три блока су већ обновљена па ће ТЕНТ укупно повећати снагу за 120 мегавата.

"Остали бенефити овог пројекта што ћемо капиталне ремонте померити са пет на 100 година. А следећа ствар је што ће моћи да ради и у топлификационом режиму", напомиње Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије у ЕПС-у.

Набавку турбине, вредне 20 милиона евра, ЕПС је уговорио са америчким "Џенерал електриком". Захваљујући новој опреми знатно ће се смањити губици у производњи, што је један од најважнијих захтева Светске банке и ММФ-а.

"Мислим да финасијскa уштеда, и кроз мању количину угља и кроз већу ефикасност, износи до шест илиона евра", указује в.д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Иначе, модернизација термоблокова је и једна од обавеза на путу ка чланству у Европској унији, јер Србија у наредној деценији треба да затвори пет застарелих термоблокова.

"ЕПС овим пројектом не побољшава само своје пословање, већ доприноси и животној средини јер ефикаснији рад смањује потрошњу угља. Овај посао доприноси одрживости енергетског система Србије", истиче директор продаје "Џенерал електрика" Стефан Турнхер.

Најбољи пример одрживог рада је термоелектрана - топлана на угаљ у немачком граду Карлсруеу. У "Џенерал електрику" кажу да је она данас у свету најефикаснији систем који ради на угаљ, јер су савременом опремом емисију штетних гасова смањили за 40 одсто и штеде 275 хиљада тона угља годишње. За њен рад, немачка компанија NBW 98 одсто угља набавља из увоза, из Бразила, Африке и са Тајланда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво