Шта раде локалне самоуправе да привуку инвестиције

Четвртина градова и општина кроз пројекте које финансијски помажу европски фондови и држава знатно је унапредила локалну инфраструктуру. Јуче је завршен и конкурс за подршку израде пројектно-техничке документације у локалним самоуправама које имају потенцијал за инвестиције али које до сада нису конкурисале јер немају пројекте.

Суботица је међу локалним самоупрвама које су привукле највише инвестиција јер има и најсређеније индустријске зоне. Прошле године била је међу 37 градова и општина чије је пројекте Влада подржала. Урадили су водовод и канализцију у зони на простору бивше касарне. 

И ове године су добили помоћ за пут који ће привредну зону Мали Бајмок повезати са главном саобраћајницом Суботица–Сомбор.

"Ових дана очекујемо да Министарство привреде распише јавни позив за достављање понуда за извођење радова. Као што су нам искуства из прошле године, на време се завршавју радови. Предузеће 'Привредно-технолошки паркови Суботица' увек има спремних по неколико инфраструктурних пројеката", истиче директор ЈП "Привредно-технолошки паркови Суботица" Иван Савељић.

У локалним самоуправама кажу да су им ти послови драгоцени јер упошљавју и људе. Све се ради под строгим надзором Министрства привреде како би се спречило ненаменско трошење новца.

"Ако има одступања од пројектом дефинисаних ствари, то све иде на терет локалних самоуправа. Подсетићу вас да смо ове пројекте реализовали у односу 50 одсто средстава обезбеђује Министарство, а 50 одсто учешћа мора да обезбеди локална самоуправа и јавне набавке спроводиле су комисије Министарства привреде", напомиње државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

У Влади кажу да им је циљ да локалне средине побољашју привредни амбијент јер то отвара врата новим инвестицијама.

Инвеститори долазе тамо где је инфраструтура комплетна - где су урађени путеви, хале и обезбеђена вода, струја и гас. То су неке локалне самоуправе схватиле и користе све могућности. Циљ је да се покрену и други градови и општине јер има инвеститора који су заинтересовани да улажу у њихове средине. Међутим, проблем је што немају никакве пројекте.

"У том смислу смо отворили још један позив, укупне вредности 80 милиона за локалне самоуправе са којим бисмо желели да подржимо израду пројектне документације за све врсте инфраструктурних објеката у пословним зонама", додаје Стевановић.

Протеклих две године кроз различите програме Министрства привреде реализовано је око 100 пројеката. Поред индустриских зона у локалним срединама грађене су трафо-стнице, сређивне улице, паркови, базени, расвета.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво