Поскупљује свињско месо

У наредних десетак дана очекује се поскупљење свињског меса и месних прерађевина, потврђено је РТС-у, али се још не зна тачно за колико. Разлог за поскупљење у малопродаји је нагли скок цена товљеника. Уколико буде већих поремећаја на тржишту, држава, каже, има спреман одговор.

У једном великом трговинском ланцу већ од понедељка свеже свињско месо поскупеће 17 одсто. У зависности од трговине, произвођача и квалитета, килограм свињетине сада кошта између 350 и 400 динара. Конкуренција прати стање на тржишту, па се ускоро очекује ланчана реакција.

"Раст цена живе ваге на домаћем тржишту утицаће директно на раст цена свежег меса у продајним објектима, а самим тим и на ниво продаје, што је нешто што нам апсолутно не одговара у овом тренутку. Међутим, с обзиром на то да имамо сопствене фарме и сопствени узгој, потрудићемо се да максимално амортизујемо утицај на цене у нашим продајним објектима", каже Оливера Ћирковић из "Универекспорта".

Стручњаци кажу да је почетком године мањи број прасади ушао у тов и да су због веома ниске цене од 110-115 динара по килограму, многи мали фармери одустајали од тог посла.

"Самим тим дошло је до поремећаја на тржишту и понуда је смањена, цена је отишла горе. Паралелно са тим смањен је и увоз живих свиња из Европске уније и оно што можемо да очекујемо да на садашњу цену повећање може да буде још неких осам одсто", рекао је Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

Садашња цена товљеника је око 165 динара по килограму, а неки се прибојавају да би могла да оде и на 185 па и 200, јер само до тог нивоа цена није исплативо увозити из Европске уније.

"Уколико дође до поремећаја цена свежег меса на тржишту, Робне резерве имају механизам да брзо и ефикасно реагују захваљујући залихама које имају. Уз закључак Владе и сарадњу са Министарством пољопривреде, и трговине Робне резерве могу да интервенишу са одговарајућом ценом која би задовољила наше потрошаче и сваки поремећај зауставила", каже Зорица Анђелковић, в. д. директора Дирекције за робне резерве.

Због ниске цене и очекиваног доброг рода кукуруза могуће је да мали фармери поново узгајају свиње, па за шест до девет месеци, колико циклус траје, може да се очекује већа понуда и нижа цена свињског меса.

Домаћинство у Србији највише купује свињско месо, годишње око 40 килограма.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво