Уговорена набавка нове турбине у ТЕ "Никола Тесла"

Јавно предузеће "Електропривреда Србије" и компанија "Џенерал електрик пауер" потписали су уговор о набавци турбине за блок А4 у Термоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу, којом ће бити постигнуте значајне уштеде и повећања сигурности производње електричне енергије.

Уговор вредан 19,9 милиона евра потписали су Милорад Грчић в. д. директора "Електропривреде Србије" и Даријус Ковалевски директор продаје за ретрофит системе у "Џенерал електрик пауер".

ЕПС је најбољу понуду изабрао у отвореном и транспарентном поступку јавне набавке захваљујући чему је добио три милиона евра нижу цену.

"Блок А4 добиће нови живот после 250.000 сати рада, а уједно се новом турбином повећава снага блока за 24 мегавата. Финансијска уштеда кроз потрошњу мање количине угља и већу ефикасност блока износиће око шест милиона евра на годишњем нивоу", рекао је Грчић приликом потписивања уговора.

Истакао је да ће ЕПС наставити са модернизацијом и ревитализацијом капацитета којима ће се повећати стабилност снабдевања електричном енергијом и све то у складу са смерницама Владе Србије, како би добили модернији и ефикаснији ЕПС.

Извршни директор за производњу енергије у ЕПС-у Саво Безмаревић навео је да ће заједно са претходне три модернизације блокова, после ревитализације блока А4, снага ТЕ "Никола Тесла А" бити повећана са око 120 мегавата.

"Најважнији део ревитализације коју ћемо урадити 2017. године биће уградња нове ефикасније турбине, која ће моћи да ради и у топлификационом режиму. После ове ревитализације рокови за капиталне ремонте блока биће продужени са пет на десет година", нагласио је Безмаревић.

Директор за продају за централну Европу у "Џенерал електрик пауер" Стефан Турнхер сматра да ће нова турбина допринети у великој мери одрживом снабдевању електричном енергијом у Србији, а са ефикаснијом парном турбинином биће мања потрошње угља и уједно ће се смањити емисија штетних гасова.

"ЕПС не побољшава само пословање овом инвестицијом, већ у великој мери доприноси побољшању стања животне средине. Надамо се да ће 'Џенерал електрик' и ЕПС успешно наставити сарадњу", закључио је Турнхер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво