Будимовић: Милион тона пшенице за извоз

Председник Одбора за пољопривреду ПКС Ненад Будимовић каже за РТС да је одабиром семенских врста дошло до тога да су приноси пшенице много већи. Напомиње да је за првих пет месеци ове године извоз пољопривредно-прехрамбрених производа за 23,6 одсто већи него за исти период прошле године.

Ненад Будимовић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да тренутно имамо милион тона пшенице за извоз.

"Ове године имамо око 15 одсто пшенице, у тонама то је око 2,5 милиона тона пшенице на располагању", истиче Будимовић.

Додаје да на на цену пшенице не може много да се утиче.

"Чињеница је да је пшеница таква култура која рађа целе године у целом свету. Нашим ратарима увек је проблем цена и када дође до жетве увек се разговара о цени. То је берзанска роба", напомиње Будимовић.

Каже да је одабиром семенских врста дошло до тога да су приноси много већи.

"Алеплујем да се иде на квалитет, да се сеје семенска роба а не пшеница са тавана и да се тиме добије добар квалитет", каже Будимовић.

Додаје да је за првих пет месеци извоз пољопривредно-прехрамбрених производа за 23,6 одсто већи него за исти период прошле године.

"То је добар сигнала за наше државне органе да стимулишу пољопривреду", каже Будимовић.

Када је реч о цени пшенице сутра ће у Влади бити одржан састанак министара пољопривреде и трговине са произвођачима пшенице како би се размотрили њихови аргументи да цена пшенице буде већа. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи