Отпремнине у "Фијату" 28. јула

Око 2.500 запослених, од укупно 3.300, остало је у компанији "Фијат Крајслер аутомобили Србија" после добровољног одласка радника, сазнаје РТС.

Код коопераната од око 1.500 радника, за добровољни одлазак изјаснило се око 600 људи, потврдио је за РТС председник Самосталног синдиката у Крагујевцу Зоран Марковић.

"Нигде није лако кад се отпушта такав број радника, али мислим да смо задржали ауто-индустрију у Крагујевцу са неком перспективом за наредни период", каже Марковић.

Компанија сада ради у две смене и дневно се произведе око 400 возила.

Од почетка производње "фијата 500Л" радиле су три смене, а са траке је дневно силазило 640 аутомобила.

Радници који су се изјаснили за одлазак у оквиру социјалног програма, 28. јула ће добити отпремнине.

Осим законске отпремнине и накнада за незапосленост и неискоришћени одмор, сваки радник добија још 3.000 евра, тако да и они који су провели само три године у "Фијату", а њих је највише, добијају 4.800 евра отпремнине. 

Директорка "Фијата" Силвија Вернети је раније, у разговору са премијером Александром Вучићем, истакла да је програм добровољног одласка радника из "Фијата" успео у потпуности.

Уговор са "Фијатом", који је потписан пре осам година, предвиђа да многи детаљи остану непознати за јавност.

Удео државе у заједничкој компанији је 33 одсто, Влада је дала гаранције за кредит, субвенције по запосленом и пореске олакшице, а "Фијат" је тада најавио да ће уложити најмање 700 милиона евра и запослити готово 5.000 радника.

Из Владе најављују да ће и даље пружати пуну подршку дугорочном партнерству са "Фијатом" јер је то најбоље за запослене, локалну заједницу и заједничку компанију "Фијат аутомобили Србија". 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи