Камараш: ХПК је добро радио, Сертић обавештаван

Недавно смењени главни менаџер Железаре Смедерево Петер Камараш изјавио је да није било основа за раскид уговора о менаџменту, али и да није ни имао одрешене руке, већ су послови Железаре били строго контролисани, а све информације достављане министру привреде Жељку Сертићу.

"Све оптужбе су злонамерне и у потпуности измишљене", поручио је Камараш у писму медијима.

Камараш наводи да је о раскиду уговора о менаџменту дошло само одлуком руководства Железаре, а не Владе Србије, која га је одобрила и потписала.

"Зато је све то неважеће и уговор је заиста окончан на дан закључивања уговора са 'Хестилом', а не овом глупом активношћу неколико очајних појединаца", написао је Камараш додајући да су за мање од 48 часова "нови КПМГ менаџери довели Железару до застоја, стварајући држави велике губитке и потрес на тржишту".

"То може потрајати неко време. Они су морали да се врате како би им помогли да поново покрену продају и производњу", рекао је Камараш.

Влада имала потпуне информације и контролу над челичаном

Тврди да је Влада и током трајања уговора са ХПК менаџментом, преко Бориса Милошевића из КПМГ-а и његових људи, као и Жељка Сертића, имала потпуне информације и контролу над челичаном.

Истичући колико је менаџмент успешно радио, Камараш је уједно оценио да би, да су првобитни менаџери остали задужени за челичану и да су направили исте резултате из прва три месеца 2015, та фабрика отишла у стечај већ до августа-септембра 2015. године.

Камараш је истакао да је у пословању, како би се заштитио од евентуалних напада неке будуће владе, уговоре с компанијама с којима је лично близак или било ко из његовог тима слао на одобрење Надзорном одбору на чијем је челу Бојан Бојковић.

Навео је да је осмислио тај систем као заштиту у случају напада неке будуће владе, уз опаску да то сада "изгледа мудро".

Према његовим речима, све набавке за компанију је морала да одобри ревизорска кућа КПМГ коју је ангажовала влада и која је Сертићу слала информације на месечном нивоу.

Камараш наводи да су финансијске информације и чак предвиђања слати у КПМГ, који је прослеђивао то Сертићу на месечној основи, укључујући и прогнозе да ће обртни капитал бити нижи од сигурног као што је дефинисано у МСА. ХПК није добио ниједно писмо упозорења.

"Ми нисмо свесни које су информације пренете влади од стране Министра привреде. Министар је требало, према МСА, да нам упути Писмо упозорења, на пример у случају да обртни капитал опада испод поменутог износа, и да нам да 120 дана да исправимо ситуацију. Уколико промена не буде учињена, они би имали право да раскину уговор о менаџменту (МСА)", рекао је Камараш.

"Најбржа и најдубља криза у индустрији челика" 

Када је избила "најбржа и најдубља криза у индустрији челика", Сертић је затражио независну студију и објавио Вишу силу, што је, наводи Камараш, било једино добро решење с обзиром на заинтересованост "Хестил".

"Влада/КПМГ су потврдили званично чист запис тиме што су послали ХПК писмо раскида уговора наводећи као разлог приватизацију негде у марту и априлу. Оваква врста раскида чини мисију испуњеном према потврди МСА. Такође, никакво кршење или било која врста других проблема нису били пријављени компанији ХПК од стране КПМГ/Сертића након тога", пише Камараш.

У најгорој финансијској ситуацији Железаре, наставио је, ХПК је одржао фабрику оперативном до 25. јуна 2016. године "када смо против правила МСА, смењени као менаџери и када је трио КПМГ тима за надгледање у саставу Ивана Милошевића, Бојана Бојковића и Бориса Милошевића преузео фабрику".

МСА не садржи такву одредбу којом је такво преузимање могуће. Оваква активност је спроведена само од стране Железаре а не Владе Србије, која је одобрила и потписала МСА и зато је све то у потпуности неважеће и уговор је заиста окончан на дан закључивања уговора са Хестилом а не овом глупом активношћу неколико очајних појединаца.

Запитавши зашто је уговор раскинут, и шта је био циљ и то без плана како да одрже фабрику оперативном, затим и "ко су ти људи и зашто Влада, а не само министар Сертић, није била укључена у раскид, кад је влада и потписала уговор, те да ли ће их неко одговарати за штету, изнео је и, како је назао, своја нагађања.

"ХПК је покренуо кривичну истрагу против немачког добављача са власником из Русије коме је исплаћен аванс за сировине који прелази 100.000 долара, које ова компанија није никада доставила, нити је вратила аванс. Уговор су потписали Иван Милошевић и Бојан Бојковић 2014. године", написао је Камараш.

Камараш додаје и да су га синдикати нападали јер је ХПК одбио да обнови уговоре са три репрезентативна Синдиката који им је "пружио бенефиције изнад и изван закона" укључујући и плате двоструко веће од оних које би по закону требали да имају, а није хтео да потпише, како је навео, чак ни кад је то директно наредио Сертић.

Подсећа да је ХПК преузео руководство 20. априла, указујући да у прва три месеца прошле године није имао утицај на управљање, па су за финансијске резултате за тај период у потпуности одговорни претходни менаџери.

"Резултати Бојковића и Милошевића, а под контролом Сертића су били потпуна катастрофа"

"Тржиште је било добро током прва три месеца 2015, а резултати под руководством Бојковића и Милошевића, а под контролом Сертића, су били потпуна катастрофа. Губици, упркос добром финансијском оквиру с обзиром да је Влада Србије уложила 100 милиона долара у фабрику у децембру, били су огромни. Тржиште руде гвожђа је опадало, али је Бојковић куповао руду од добављача чије су цене расле. Менаџмент у потпуности није био способан да води комплексну производњу фабрике. Једна тона течног метала износила је 470 долара, а ХПК је смањио на 256", написао је Камараш и навео и да је циљ уговора о менаџменту био да одржи фабрику оперативном до приватизације - максимално три године.

За 14 месеци, навео је, ХПК је постигао немогуће и одржао Железару оперативном све док је премијер није продао "изванредном купцу".

"А били смо нападнути од групе некомпетентних који су морали да нас моле да се вратимо у року од 48 сати", рекао је Камараш додајући да њега могу да мрзе, али да групу професионалних менаџера у челичани, било да су Срби, Словаци, Чеси, Американци или Мађари, треба похвалити и захвалити им се за помоћ коју су пружили Александру Вучићу у његовим напорима да обезбеди будућност за Железару Смедерево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се