Извоз малина под посебним надзором ЕУ

Србија је убедљиво највећи извозник малина на тржиште ЕУ, али од прошле године извоз овог воћа је под посебним надзором због појаве норовируса у неким испорукама српских произвођача. Сваки десети камион на граници ЕУ пролази кроз посебну контролу због појачаних мера надзора које је увела ЕК. У Министарству и ПКС-у кажу да извоз за сада није угрожен, али да би норовирус могао скупо да нас кошта ако се системски не реши проблем.

Хигијена руку, заштитне капе и рукавице за бераче малина. Већ у малињаку почиње ланац безбедности хране који би затим требало да се настави строгим мерама хигијене у преради.

Берач малина Радиша Вучковић каже да гајбице морају бити чисте и да све мора да буде уредно да би се задовољио квалитет.

Ипак, у пракси то често није случај. Након што је више пута у пошиљкама малина из Србије пронађен норовирус, који изазива стомачне тегобе, ЕУ је увела појачане мере контроле од десет посто за увоз из Србије.

Због појединачних пропуста, штету трпи цео сектор, каже Раде Љубојевић, највећи извозник малина из Србије.

"Свакако да то прави један застој у снабдевању супермаркета, имајући у виду да сваки камион који се заустави за контролу мора да стоји пет или седам дана док не дођу анализе контроле и то свакако успорава снабдевање супермаркета и с друге стране то повећава трошкове", каже Раде Љубојевић из компаније "Сирогојно".

У неким европским земљама свака друга малина која се може наћу у супермаркетима долази из Србије. Овај производ је чврсто заузео позицију на европском тржишту, али неки нови додатни проблем могао би да ту позицију доведе у питање.

У Европској комисији кажу да ће мере српских власти и анализе показати има ли потребе за пооштравањем мера или ће се вратити нормални режим трговине.

"Сарађујемо са земљама чланицама и српским властима да би контроле биле спроведене на најбезбеднији начин. Морам да кажем да у последњих шест месеци није било нових проблема", каже Енрико Бривио из Европске комисије.

Министарство пољопривреде у сарадњи са Привредном комором Србије усвојило је почетком јуна нови хигијенски правилник који треба да успостави оно што је недостајало – систем следљивости од потрошача до малињака.

"Да практично следљивост од произвођача до хладњаче буде потпуна, транспарентна и јасна, и да за сваки случај идентификације, не дај боже, можемо да дођемо до произвођача или бар до мале групе произвођача који су сачинили тај лот који је пресретнут и означен као позитиван на вирус", каже директор Управе за биље Набојша Милосављевић.

Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије најављује да ће Министарству финансија предложити повраћај ПДВ-а од осам посто за све који су регистровани.

"Тако да ће откупљивачи и хладњачари препознати значај целог посла и значај следљивости", каже Будимовић.

Доследна примена европских правила безбедности хране могла би да заштити сектор који Србији доноси и до 250 милиона евра годишње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво