Љајић: Више од милион туриста посетило Србију

Mинистар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић за РТС каже да ће 2016. бити рекордна година по броју посета туриста у Србији, истичући да је у првих пет месеци Србију посетило нешто више од милион људи, што је 13 одсто више него прошле године.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Расим Љајић је рекао да већ сада може да се израчуна девизни прилив и да он износи 252 милиона евра за првих пет месеци.

"Имамо исти раст изржен у еврима и у доларима, а прошле године пад је био у еврима", наводи Љајић.

Додао је да је Србија ретка земља која дужи низ година има двоцифрени број раста туриста и да је остварен и раст броја домаћих туриста захваљујући ваучерима.

"Константно имамо раст броја страних туриста, Београд је прва дестинација, чак 53 одсто долази у Београд, затим планине посећује 18 одсто, а на трећем месту су бање", рекао је министар Љајић.

Упитан о формирању Владе, Љајић је истакао да је на мандатару да саопшти имена кабинета.

"Не знам, и да знам не бих ни рекао, мандатар треба да саопшти имена кабинета. Важније је да се настави оно што смо започели, усвојићемо стратегију у којој су јасно назначени циљеви и начини како да остваримо циљеве", истиче Љајић.

Додаје да је непримерено да коалициони партнери говоре ко је пожељан у Влади, а ко није.

"Ми смо били на листи са СНС-ом на овим изборима. Имамо 10 пута мање мандата него главна странка, која је водила листу, и било би непримерено да коалициони партнери говоре ко је пожељан, а ко не. Не могу да утичем на то и било би неморално да кажем ко може ко не, то је на СНС-у да одлучи", каже Љајић.

Говорећи о порукама које стижу у Србију уочи годишњице злочина у Сребреници, каже да би Сребреница требало да буде место где ће се сви поклонити жртвама, без политизације.

"Нажалост, говорим о томе дуже време, далеко смо од процеса помирења. Све ово што се догађа везано за блокаду Србије од Хрватске говори да још увек важи изрека - да комшији цркне крава. Прошлост представља озбиљну препреку. Прошле године је била ситуација ко ће доћи а ко не, а ове ко може а ко не, то није оно што треба, треба нам нормализација односа да бисмо решили проблеме", рекао је Љајић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи