Малине нема ко да бере

За многе породице у крајевима око Нове Вароши, Прибоја и Пријепоља, малина је постала једини извор прихода, па је зато та врста воћа доживела експанзију у последње две године. Све је више засада па се власници суочавају са недостатком радне снаге у периоду бербе.

Цена малине креће се као и у другим деловима Србије, али је у Прибоју на појединим местима килограм "црвеног злата" вредео и 220 динара по килограму.

Шућро Влаховљак из села Осоје код Пријепоља каже да је имао 34 године радног стажа и остао је без посла и онда је почео да се бави производњом малина.

Додаје да је и његова супруга остала без посла и да сада и она ради.

Сваке године породица Влаховљак повећава површине под малином, а таква је ситуација у целој општини.

У последње две године број малињака у пријепољском крају је повећан за три стотине процената.

Посађено је осам милиона садница, па уместо да у другим деловима Западне Србије беру туђе малињаке, многи су окупирани бербом у сопственим засадима.

"Тако да се и ми сусрећемо са проблемом недостатка радника и вероватно у неким наредним годинама мораћемо и ми да покушамо да доведемо неке људе са стране, како би успели да оберемо наше малињаке", рекао је председник Удружења "Златна малина" Пријепоље Мирсад Обућина.

У дефициту са берачима су и воћари у прибојском крају. Због ниске цене, пре неколико година многи су покосили малињаке. Јеленко Жарковић то није учинио, малине гаји већ петнаест година, а многи су се ове године поново окренули производњи тог воћа.


"ФАП је завршио, малина. Сад када би хтели те путеве да среде, да та села опстану", рекао је Јеленко Жарковић из села Добриловићи код Прибоја.

Малинаре у Пријепољу, Прибоју и Новој Вароши, који припадају брдско планинским крајевима мучи што род не могу да осигурају од снега, који уме непријатно да изненади и у мају.

"Међутим, то све стоји на држави и осигуравајућим кућама. Смешно ми је да каже гром. Ја не знам шта би могао гром да оштети малину. Може да дође до неких поремећаја, али нисам имао прилику да чујем да је неки малињак гађао гром", рекао је председник Савеза "Српска малина" Милутин Живковић.

У Новој Вароши се надају да ће министарство пољопривреде подстаћи осигуравајуће куће да произвођачи у брдско планинским крајевима буду спокојнији у узгоју малине, која је вратила у живот многа села.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво