Еврозона "гута" националне монете?

После одлуке Британаца да напусте Европску унију, осам земаља чланица уније које нису у еврозони можда ће морати хитно да уведу заједничку европску валуту, пише британски Дејли експрес. Неке од тих земаља већ су се изјасниле да желе да задрже своју монету, док друге не испуњавају потребне услове. Заједничка валута циљ је Европске уније, али је њено увођење засновано на принципу добровољности, кажу стручњаци.

Још увек са Британијом, Европска унија има 28 чланица, али евро као валуту има њих 19. Наиме, за улазак у еврозону не постоји рок, али мора да се испуни пет услова – да земља има стабилну инфлацију, дефицит до три процента, а јавни дуг до 60 одсто, да дугорочно може да се задужи по ниским каматама и да се добровољно пријави да уђе у механизам фиксног курса и остане у њему најмање две године.

"Критеријуми нису тешки за испуњавање ако је земља одговорна, али неки као Шведска годинама одбијају да уђу у ерн 2 и тако не испуњавају услове", каже Дејан Шошкић са Економског факултета.

Поред Шведске, ван зоне евра су и Данска, Бугарска, Чешка, Мађарска, Пољска, Румунија и Хрватска.

"Мислим да већина тих земаља неће радо. Неки су се већ изјашњавали да не желе, неки хоће. Данска и Шведска ће се врло тешко одрећи тог суверенитета. Кад имате своју монетарну политику, можете да утичете на економску политику у земљи", каже проф. др Исмаил Мусабеговић из Београдске банкарске академије.

Зато је Данска и инсистирала да уз чланство у Европској унији задржи своју валуту додуше са фиксираним курсом за евро, а Британија је имала још повлашћенији положај, па је задржала и променљиви курс. Идеја да се убрза увођење евра у свим чланицама могла би, кажу, бити само један од потеза ка учвршћивању Уније. За Србију то не мења много.

"Што је више земаља ЕУ, нама заправо спољнотрговинска размена постаје једноставнија, ослоњена на један курс. Не морамо да водимо рачуна какав је неко други према евру, инвестиције постају једноставније", додаје Шошкић.

Иако је увођење евра у свим чланицама основна идеја Европске уније, на то нико не може да их натера, нити да их, према важећим правилима, убрза, осим неформалним разговорима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи