Минск, градски челници представили развојне пројекте Београда

Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић и градски урбаниста Милутин Фолић на Белоруско-српском бизнис форуму у Минску представили су потенцијале Београда, као и велике градске развојне пројекте.

Како је саопштио Беоинфо, Милосављевић је рекао да је циљ презентације да добри билатерални односи две државе резултирају и много бољом економском сарадњом. Зато је, каже, Београд представио кључне инвестиционе пројекте, портфолио од преко 60 пројеката укупне вредности од преко 10 милијарди евра.

 

"Презентацију смо структурирали тако да прикажемо три кључне компоненте на основу којих можемо привући инвеститоре, тј. три групе пројеката", додао је Милосављевић, нагласивши да је реч о великим инфраструктурним пројектима, гринфилд инвестицијама и пројектима из области некретнина.

Према његовим речима, посебан акценат је стављен на пројекте из енергетике, саобраћајне, комуналне и путне инфрастрауктуре, те на слободну зону и пет индустријских зона у Београду".

Нагласио је да је највећу пажњу изазвао "Београд на води", али и други пројекти интересантни са аспекта станоградње и пословног и комерцијалног простора.

Велику пажњу, како је рекао, привукао је и пројекат "Хиподром" и могућност надовезивања спортско-комерцијалних садржаја, преноси градска информативна служба.

Милосављевић је додао да је обострани закључак да укупну пословну сарадњу треба унапредити и туристичком, па је Београд представљен и са те стране.

Милутин Фолић је рекао да је посета Минску значајна, јер је тај град један од светлих примера очувања архитектуре и реда, чему и Београд тежи.

Градски урбаниста је навео да су у Минску су представљени велики развојни пројекти са посебним акцентом на четири који ће Београд коначно спустити на реке.

То су "Београд на води", који се увелико развија и где је завршена променада од 1.000 метара, развој Блока 18, који следи и за који је завршен архитектонско-урбанистички конкурс, затим развој Аде Хује, простора на борчанској страни моста Михајло Пупин и простора на Макишком пољу, рекао је Фолић.

Како је напоменуо, то су и делови града који су били или индустријске зоне или зоне у којима је била забрањена градња из неких разлога. "Желимо да се Београд развија плански са пуно јавних површина, са јасним урабнистичким правилима и параметрима. На тај начин град се спушта на реке и грађани ће уместо индустријских зона, пруга, контејнера добити Београд на рекама", закључиио је Фолић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара