Голдстин: Уређење јавних предузећа у Србији од кључног значаја

Директорка Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин за РТС каже да је са мандатаром Александром Вучићем разговарала о приоритетима за убрзање економског раста у Србији у годинама које долазе, како би се убрзао раст и отворила нова радна места.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Елен Голдстин је истакла да је, ако Србија жели убрзање економског раста, потребно да се позабави неефикасним државним сектором и ослобађањем капацитета приватног сектора. 

Србија је напредовала у реформама, али ће за привредни раст кључно бити уређење јавних предузећа, рекла је Голдстин.

"Већ смо видели добре знаке, видели смо фискални дефицит који је пре две године био ван контроле, сада је преполовљен и одржљивији. Србија је прешла из рецесије у фазу раста после поплава 2014. године, почео је економски опоравак", рекла је Голдстин.

Голдстин је навела да је важно то што је раст вођен инвестицијама и додала да је то добар знак и нешто на чему мора и даље да се ради.

"Премијер је можда мислио на потребу да се још виде реформе у јавном сектору, поменуо је решавање ситуације у ЕПС-у. Реалност је таква да је у ЕПС-у превише запослених и онда то није ефикасно предузеће јер ће имати рупу у пољу финансија, потрошиће више него што зарађују", рекла је Голдстин.

Истиче да ако се у ЕПС-у настави садашњим путем све добити које су остварене биће обрисане.

"Битно је да се држава позабави овим проблемом. Као што сви грађани Србије разумеју, не може да се води предузеће у коме се мање зарађује него што се троши. Потребно је да се баве пороблемима запослених и то мора да се деси у наредних неколико година", додаје Голдстин.

Голдстин је рекла да је за већину грађана у Србији реформа ЕПС-а добра ствар, али да наравно, постоји мања група људи која има користи од неефикасности ЕПС-а.

"Битно је за све да се сете да ниједна мала земља никада није постала богата тако што је била изолована. Мора да постоји модел раста који се заснива на извозу. У Србији постоји сарадња, сарађује се са свим земљама Западног Балкана. Договорен је заједнички план за Балкан за трговину, а тај план уклања баријере", рекла је Голдстин.

Истакла је да јој је драго да се представници влада окупљају на самиту у Паризу, да подрже план, и да ће Светска банка помоћи у активностима, тако да ће се направити напредак у трговинској размени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво