Почела жетва пшенице

На пољима Средњег Баната почела је жетва раних сорти пшенице. Протекле јесени пшеница је на том подручју засејана на педесет хиљада хектара. Ратари су задовољни првим приносима.

Први откоси пожњевени су на имању пољопривредног предузећа Златица, овде су применули агротехничке мере, па иако временске прилике нису биле најпогодније за развој пшенице, први приноси најављују добар род.

"Данас смо завршили жетву јечма на 333 хектара са просечним приносем од осам тона. Презадовољни смо тим приносем а већ данас смо почели жетву пшенице којом имамо засејано 622 хектара где нам је просечан принос данас осам тона", рекаоје директор Пољопривредног предузећа "Златица" Драган Васић. 

"Ове године хектолитар је 80 а протеини се крећу изузетно високо, што смо изненађени јер су између 13 и 14 процената", каже инжењер заштите биља Филип Даријевић.

Највећи проблем прави полегла пшеница па је комбајнирање отежано.

"Ове године иде много теже у односу на прошлу годину. Много је полога тако да комбајни изузетно тешко извршавају и треба нам много више времена него прошле године", каже комбајнерСиниша Станић.

Уколико временске прилике то дозволе жетва пшенице би требало да се заврши средином јула што је десетак дана раније од уобичајеног рока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара