Табаковић: Рејтинг Србије расте

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић каже да референдумска одлука грађана Велике Британије о изласку из Европске уније није утицала на макроекономску стабилост Србије. Додаје да финансијска стабилност проистиче из политичке стабилности.

Јоргованка Табаковић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је евро порастао само за 0,1 одсто тог дана и да је тај проценат нешто што су флуктуације на које ћемо се навићи.

"Нисмо реаговали много више него крајем јануара када смо имали још јачи талас излаза страних инвеститора", каже гувернер НБС.

Истиче да финансијска стабилност проистиче из политичке стабилности.

"Британија има премијера у оставци, једна од најразвијенијих привреда света затворила је врата Европи. Цене њихових акција су у драстичном паду, несигурност је општа, отказују се наруџбе, а ако имате политичку стабилност, имаћете и финансијску", објашњава Јоргованка Табаковић.

Каже да рејтинг Србије расте и да сви који пишу извештаје о томе констатују макро-економску стабилност.

Објашњава да су све наслеђене неравнотеже, које су постојале пре четири године када је дошла на чело НБС, уравнотежене смањивањем дефицита текућег рачуна, платног биланса, довођењем инфлације на стабилне и ниске нивое. 

"Реаговали смо на девизном тржишту врло опрезно и штедљиво. Захвајујући томе, данас имамо 7,6 милијарди девизних резерви, у чему више од 18 тона злата чија цена расте", истиче Табаковић.

Говорећи о проблему задужености у францима каже да је ишчекивање да ће доћи до другачијег решења од онога што су понудиле НБС И Влада - где се сваки кредит мора посебно разматрати, довело до тога да грађани дођу у још незавиднију сутуацију.

"Имамо око 22.000 кредита у францима, а близу 4.000 грађана задужено је са по два кредита у швајцарским францима. У групи од око 16.000 грађана нису сви 'социјални случајеви'", због чега за свакога постоји другачије решење", напомиње Табаковић.

Каже да је једино извесно да ће НБС увек реаговати тако да грађанима испоручи резултат.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи