Ко ће заменити економске дипломате

Пројекат економских дипломата прекида се 30. јуна. За шест година трајања на њега је потрошено готово девет милиона евра, а очекивани резултати нису постигнути. У Влади истичу да се мора пронаћи нови, јефтинији, а ефикаснији модел преко којег ће се у иностранству радити на повећању извоза и инвестиција.

Пре шест година пут света послато је 28 младих стручњака, економских дипломата. Трошкови су били превелики, а резултати премали па су многи последњих година враћени кући. Преосталих девет враћа се крајем месеца, а програм се укида.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је програм укупно коштао осам милиона и 935 хиљада евра.

"Сматрамо да је идеја била добра. Најлакше би било да кажемо да су то не неспособни људи да нису успели ништа да ураде. Треба врло јасно анализирати учинак. Нису сви били у истој позицији. Генерално кад посматрамо уложена средства, нису оправдана у смислу да смо нешто посебно добили ", наглашава Љајић.

Влада тражи други, нашим могућностима примеренији начин да се странцима приближе наши производи и повећа извоз, а Србија представи као добро место за улагање.

"Ми тражимо тај модел у сарадњи са Привредном комором Србије и Министарством привреде", додаје Љајић. Истиче да оно што се сада чини најбрже и најреланије је да се у Министарству спољних послова формира посебан сектор који ће се бавити економском дипломатијом, додавши да се још тражи дефинитивно решење.

Привредна комора која има представништва у пет земаља, сматра логичним да они буду задужени за економску дипломатију.

"Идеја би била да привреда сама плаћа своје преставнике, и то је оно што је кључ овог модела. Идеја је да они раде у координацији са надлежним министарствима која обављају делатност спољене политике", наводи Вељко Јовановић из Привредне комора Србије.

Такву економску дипломатију преко своје привредне коморе води Аустрија, али Македонија на пример то ради преко Агенције за промоцију извоза, док Немачка, Словенија и Хрватска то чине преко Министарства спољних послова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво