Влада подржава прекид сарадње Железере и ХПК инжењеринга

Судећи по изјавама последњих недеља, одлука скупштине смедеревске Железаре да раскине уговор са ХПК-а инжењерингом, највише је изненадила првог човека те компаније Петера Камараша. Он је очекивао да ће његов тим остати и кад Железару преузме нови власник. Не наводећи разлоге разлаза, из Владе су потврдили РТС-у да подржавају одлуку Железаре.

Влада је сагласна са Железаром да раскине сарадњу са ХПК инжењеригом и именује новог директора. Из Министарства привреде потврђују да су потпуности упознати са дешавањима у челичани.

"Министарство привреде је упознато са свим чињеницама о неиспуњавању и повредама уговорних обавеза. Овај уговор раскинут је у доброј вери и најбољем интересу Републике Србије, како би се обезбедио несметан завршетак процеса приватизације продајом имовине 'Железаре Смедерево'. Битно је истаћи да кинеска страна нема никакве везе са овим раскидом уговора", поручују из Министарства.

Струњаци оцењују да је агажовање управљачког тима за Владу било изнуђено решење. Ситуација на светском тржишту челика већ дуже је тешка, али како незванично сазнајемо, главни разлог за раскид уговора је изостанак обећаних резултата.

"Смањили су губитак, али нису остварили оне резултате који су од њих грађани Србије очекивали. Они су били прелазно решење да бисмо могли да направимо ово што смо направили данас, да сачувамо Железaру, да она буде у функционалном смислу, да ради. Tешко да бисмо могли приватизовати неко предузеће на начин како смо га приватизовали а да је оно престало да ради на пример неколико година", објашњава професор Економског факутета у Београду Љубодраг Савић.

ХПК инжењеринг изабран је на тендеру, а Уговор о управљању и саветовању Железаром потписан је 21. марта прошле године.

ХПК инжењеринг управљао је Железаром 15 месеци, а Влада је уговор са њима потписала на три године са клаузулом да се он може раскинути у случају продаје челичане. Иначе, један од задатака управљачког тима управо је и био да Железару припреми за приватизацију.

"Хестил" ће, како је и планирано, Железару у потпуности преузети до краја јуна, а у Министарству привреде кажу да новонастала ситуација ни у ком смислу не омета тај процес.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи