Јефтинији енергенти нису снизили цене грејања

У протеклих годину дана, гас је појефтинио пет пута, укупно 36 одсто, а и мазут је пратио стални пад цена нафте. Међутим, јефтинији енергенти нису снизили цене грејања из даљинских система. У топланама објашњавају да је због нових трошкова мрежарине и транспорта појефтињење за њих знатно мање. Ипак, из Владе позивају локалне самоуправе, као осниваче топлана, да у потпуности примењују Уредбу о формирању цена грејања.

Уредба о формирању цена грејања јасно прописује када грејање може да поскупи, а када да појефтини. Ако цене енергената порасту за три одсто, топлане могу да повећају цене грејања а, уколико падну за пет процената и цене грејања треба снизити. Из топлана за сада стижу само обећања.

"Добро је да долази до смањења и цене гаса и на неки начин и мазута тако да за нaредну грејну сезону претпостављам да ће топлане, примењујућу Уредбу Владе Србије, вероватно да предложе локалним самоуправама корекције цена својих услуга", каже директор Топлана у Краљеву Драган Арсенијевић.

Директор Топлана из Пирота Радован Николић каже да се у овом моменту ради методологија цена с обзиром на то да су ушли у тарифни систем.

"Видећемо какви ће бити ефекти. Сигурно је да има елемената, а морам да подсетим само да још увек осећамо последице када је цена мазута била превисока", додаје Николић.

"Уколико се овако буде кретала тендеција пада цене гаса, треба размишљати о смањењу топлотне енергије за наступајућу грејну сезону", каже директорка Грејања у Чачку Тања Тодоровић.

Од 60 топлана готово половина је успела да сезону заврши позитивним резултатом. У Министарству енергетике разумеју трошкове топлана, али и подсећају локалне самоуправе да морају да информишу грађане када и зашто грејање поскупљује или појефтињује.

"Генерално, постоји основ по нашој процени за корекцију цене даљинског грејања, значи за неко појефтињење. Међутим, одговор није ни једностран, ни једноставан јер зависи од ситуације у свакој топлани. Оно што су топлане у обавези је да ураде регулаторне извештаје", каже државни секретар Министарства енергетике Зоран Предић.

Топлане су у надлежности локалних самоуправа, у случају да не примењују Уредбу о формирању цена грејања, ко их контролише и може ли бити неких санкција?

"Надзор над применом закона о енергетици врши Министарство и ми ћемо врло брзо проценити које даље активности би требало предузети, наравно, под условом да се у локалним срединама остане без било какве реакције или бар једног јасног и прецизног објашњења крајњим корисницима шта се дешава", истиче Предић.

Три четвртине грађана који се греју из топлана рачуне за грејање, у истом износу, плаћају целе године, а остали по потрошњи. Остаје питање – хоће ли цене грејања мировати и када енергенти на тржишту буду скупљи?

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво