Будућност "Фијата" у Србији извесна, отпремнине за 900 радника

Око 900 радника који због гашења једне од три смене морају да напусте "Фијат", добиће уз отпремнине и додатна средства од фабрике, резултат је договора премијера, пословодства и представника радника. Премијер Александар Вучић поручује да је будућност "Фијата" у Србији загарантована. Наглашава да ће ускоро у седишту "Фијата" у Торину разговарати о плановима за фабрику у Крагујевцу и о новом моделу.

Једна смена мање у Крагујевцу значи 900 радника мање у "Фијату" и још око 600 код коопераната. Радиници "Фијата" због малог броја година стажа за добровољни одлазак неће добити само отпремнине прописане законом.

Зоран Марковић из Савеза самосталних синдиката компаније "Фијат Крајслер аутомобили Србија" наводи да ће радници добити законску отпремнину од једне трећине по години стажа.

"Други део тог пакета чини материјална надокнада коју би радници према оствареном или напуњеном радном стажу имали из Националне службе за запошљавање. Трећи део је фиксни део који ће 'Фијат' дати својим запосленима, а четврти су неискоришћени одмор и регрес", наводи Марковић.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић истиче да је договорено да се бар за прво време радници неће отпуштати без добровољности.

Будућност фабрике, кажу, раднике више брине и од отпремнина – зато се надају новом моделу и новом тржишту.

Марковић подсећа да је премијер обећао да ће се поново ангажовати у отварању врата руског тржишта и да се један број аутомобила пласира на руско тржиште.

Премијер Александар Вучић поручује да је будућност "Фијата" у Србији загарантована, а он ће за неколико дана отпутовати у Торино да са извршним директором "Фијат групације" Алфредом Алтавилом разговара о плановима за фабрику у Крагујевцу и о новом моделу.

"'Фијат' је газда и 'Фијат' се понаша у складу са економским приликама, али ћемо наћи решење. Фабрику једног другог произвођача ауто-компоненти пребацићемо у Крагујевац", наглашава мандатар за састав нове владе.

"Тако да и они који добију добровољне отпремнине, добиће их за годину или две године свог рада, колико би иначе зарадили, што ће се у том периоду надоместити новом фабриком", додаје Вучић.

"Јутрос сам рекао радницима – напали сте ме, а какве везе ја имам с тим. А они су рекли – ти си нам за све крив. Боље да сам ја за нешто крив него да отерамо неког из земље зато што нама та 2.433 загарантована радника живот значе", навео је Вучић.

Стучњаци подсећају да "Фијат" није у Крагујевац дошао под тржишним условима већ је од државе добио велику финансијску помоћ и повластице, и зато би, кажу, било непоштено и да напусти Србију вођен само тржишним разлозима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво