Фунта на удару неповерења инвеститора

Симбол Британије, фунта, прва се нашла на удару неповерења инвеститора. Од синоћ до јутрос ослабила је скоро 10 процената према долару и дошла на најнижи ниво од 1985. године. Током дана, постепено се стабилизовала, али је и даље знатно слабија него пре историјске одлуке Британаца.

Аналитичар Лондонске берзе Мајкл Инграм каже да је на берзи била велика драма. "Ноћашња одлука је била потпуно неочекивана и то је пресудно утицало на инвеститоре", каже Инграм.

Инвеститори су још једном показали колико је капитал плашљива зверка и одмах почели да га селе.

Британске банке су највише страдале, а губици на Лондонској берзи у једном тренутку били су 100 милијарди фунти.

Енглеска централна банка је брзо реаговала и, најавом да ће на располагање ставити 250 милијарди фунти, смирила тржиште.

"Ми смо добро припремљени за ову одлуку. Нећемо оклевати да предузмемо и додатне мере. Британска економија ће ићи напред", поручује гувернер Енглеске централне банке Марк Карни.

Колико ће заиста и ићи напред јесте питање од милион фунти, јер су прве прогнозе да би могла да буде и у рецесији.

Ипак, проблем је много шири јер су се страх, неповерење и неизвесност одмах пресликали на светске берзе па су пале акције компанија од Токија до Њујорка, наравно преко Европе.

Аналитичар Франкфуртске берзе Роберт Халвер каже да ће имати проблема на дуги рок.

"Краткорочно, не толико, јер ће централна банка спречити најгори сценарио, попут оног из 2010. и 2011. када је била криза владиних дугова, а Европска централна банка ће то спречити кроз куповину активе", сматра Халвер.

Мајкл Инграм, аналитичар са Лондонске берзе, упозорава да је важно да политичари и у Британији и у Бриселу веома обазриво бирају речи у будућности, јер би ситуација могла да постане веома заоштрена.

А када је заоштрено – још једном се показало да је једино сигурно – злато. Толико је било тражено да је његова вредност расла током дана.

Најмање једна ствар је извесна после Брегзита - новац ће бити скупљи, а инвеститори још опрезнији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво