Шта долазак "Хестила" значи за смедеревску железару

Круна посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији је обилазак Железаре "Смедерево", коју је приватизовао кинески челични гигант "Хестил".

Председницима Кине и Србије домаћин у Железари биће председник Владе Србије Александар Вучић. На свечаности премијер и уважени гости обратиће се радницима, а потом ће са председником "Хестила" Ју Јонгом, обићи топлу ваљаоницу и радничку мензу. Проверавали смо каква су очекивања "Хестила", радника и грађана Смедерева.

Два месеца од потписивања купопродајног уговора у Железари "Смедерево" раде обе пећи, а већ су почеле и технолошке и организационе промене. Кинески "Хестил" најављује нову стабилну етапу пословања српске челичане – повећање производње, смањење трошкова, нове инвестиције и производе.

"До краја ове године, ми ћемо радити на стратешким плановима, а од 2017. године треба да почне производња. Надам се да ћемо до краја 2017. постићи максимални производни капацитет, а то је око два милиона тона челика", каже председник "Хестила" Ју Јонг.

"Хестил" се обавезао да ће у нови погон инвестирати 300 милиона евра. Представници Железаре већ су били у њиховим челичанама у Кини, како би се упознали са процесом рада, који ће ускоро бити и у нашој Железари.

"То је једна моћна компанија, све је уређено до задњег детаља. Нешто на чему они раде, усавршавају и нешто за чим ће Европа имати потребе је зелени челик и то ће радити наша челичана", истиче председник Независног синдиката метаца Железаре Милета Гујаничић.

"Они добро познају Железару, имали су прилике да виде, погледају. Знају већ и какви су наши радници. Оно што све нас заједно са њима очекује је један озбиљан посао. Ми једва чекамо да радимо", каже председник Самосталног синдиката Железаре Синиша Прелић.

Са уласком кинеског Хестила у Железару, држава је скинула велики терет, а одахнули су и Смедеревци. Спремно дочекују госте из Кине, јер када ради Железара, кажу и град живи.

Грађани су спремни и сматрају да ће се доласком Кинеза развити индустрија и привреда. Додају да су били добри домаћини Кинезима до сада, а биће и у наредном периоду.

Нови власник српске челичане поручује да две железаре сада припадају једној породици, а заједнички циљ је да постану европски лидер у производњи челика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво