Шта јадарит може да донесе Лозници и околини?

"Рио Сава", ћерка-компанија светског рударског гиганта "Рио Тинто", у завршној је фази пројекта истраживања новог минерала јадарита у околини Лознице. Тренутно раде техничку, економску, еколошку и друштвену оправданост пројекта, а инвеститор је обавезан да до краја 2017. Влади достави потврду о резервама. Од тог посла у лозничком крају имају велика очекивања.

"Рио Тинто" у селима Јадра – Брезјак, Слатина, Ступница и Недељице – редак минерал истражује већ 12 година. Отворено је стотинак бушотина. Мештани су задовољни јер компанија унапред плаћа закуп земљишта, а по затварању бушотина рекултивише њиве, тако да се, кажу, не види где се радило.

"Од овог до сада село има користи јер су они доста учествовали у побољшању инфраструктуре. Путеве су поправљали, сада су сви путеви добри, донирали су нешто и месној заједници. Ми се надамо да ће се отворити рудник, јер нема посла", каже Драган Томић, председник месне заједнице Брезјак, Слатина, Горње Недељице.

"Ово је поприлично сиромашна регија. Већ се ушло у велике воде да би то стало, тако да ће то много значити за запослење младих људи, сада их је тренутно пуно без посла", каже Миленко Глигорић из Лознице.

"Рио Тинто" периодично ангажује и до 150 људи. Рачунају да би отварање рудника отворило до хиљаду радних места.

"То значи нова радна места, то значи повлачење пратећих активности које би биле у тесној вези са вађењем руде. Сигуран сам да би то и у процесу образовања донело и један нови облик образовних профила за овакве активности", каже градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Британско-аустралијска компанија до сада је уложила 70 милиона долара у Србију. До краја идуће године инвестираће још 20 милиона долара.

Око пројекта Јадар "Рио Тинто" је у сталној са комуникацији са представницима града Лознице, а свака три месеца светски рударски гигант организује и презентације где локално становништво може и директно да разговара са инвеститором.

Србија је и даље једино налазиште на свету новог минерала – јадарита. Процењује се да оно може да покрије 10 одсто светских потреба за литијумом и бором, који имају широку примену у електро и ракетној индустрији и информационим технологијама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво