Расте трговинска размена, али и извоз Србије у Кину

Укупна трговинска размена Србије и Кине за прва четири месеца ове године већа је за 2,9 одсто, док је извоз Србије у ту земљу повећан за петину, односно 22 одсто у односу на исти период 2015.

У прошлој години трговинска размена између две земље износила је око 1,56 милијарди долара. Кинеска страна и даље извози значајно више него домаће фирме, али познаваоци економских прилика тврде да је шанса да се српски извоз у ту земљу додатно повећа пре свега у пољопривреди, јер, како тврде, кинеска страна заинтересована је за српске житарице, месо, семенску робу, затим смрзнуто воће, вино.

Већи број производача из Србије исказао је у претходном периоду интерес за извоз меса и производа од меса, млечних производа и хране за бебе на кинеско тржиште.

Међутим, да би се извозили ти производи, неоходно је усклађивање протокола надлежних служби, извозних сертификата и сертификација произвођача код Генералне државне управе НР Кине за надзор квалитета, инспекцију и карантин.

За сада су потписани Протокол о фитосанитарним условима за извоз пшенице, смрзнутог јагњећег меса и смрзнутог говеђег меса у Кину, а покренута је иницијатива за усаглашавање докумената и услова потребних за извоз производа од млека, меса, хране за бебе, хране за кућне љубимце.

Према подацима Привредне коморе Србије (ПКС) у 2015. години доминантни извозни производи су били обрађено буково дрво 27 одсто, необрађено дрво 8,9 одсто, делови за машине 6,1 одсто, те циркулационе пумпе за грејне системе 6,07 одсто.

Обрнуто, из Кине у Србију доминантно пласирани производи су били телефони за мрежу станица или за друге бежичне мреже 8,1 одсто, машине дигиталне портабл пет одсто, уређаји за филтрирање и пречишћавање осталих гасова 4,2 одсто, сирови алуминијум три одсто.

Укупан извоз Србије у Кину у 2015. износио је 20,56 милиона долара, а вредност увоза је била 1,54 милијарде.

У прва четири месеца 2016, дошло је до повећања трговинске размене за 2,9 одсто у односу на исти период прошле године, односно са 489,6 милиона долара, на 503,9 милиона. Извоз је у порасту 22 одсто, а увоз бележи раст од 2,7 одсто.

Значајнији раст у извозу су имали производи за заптивање од гуме које смо извезли у вредности од 0,44 милиона долара, што је раст преко 1.000 одсто.

Највећи раст увоза забележен је код апарата за телефонију, са 47,6 милиона на 53,3 милиона долара.

Фирме највећи извозници у Кину у 2015. били су Грундфос Србија (пумпе), Трифекс Београд (дрво), Seenergy timber , Falc east (обућа), Норма Група Југоисточна Европа (прибор за цеви и црева), Кубо вуд, Ларикс инвест (дрво), Ирис мега (трговина рачунарима и опремом).

Са друге стране, највећи увозници робе кинеског порекла су "Теленор", ЈП ЕПС, "Комтрејд Дистрибушн", "Телеком Србија", "ПИН Компјутерс", KIM-TEC, "Ewe comp", "Агромаркет", "ТЕ-КО Костолац", "Импол Севал", "Железара Смедерево".

У 2015. години, на листи 168 тржишта, на која је Србија пласирала робу, Кина је била на 43. месту, а на листи земаља од којих је Србија увезла робу, међу 201 земљом, Кина је била на четвртом месту. У укупном извозу из Србије у 2015. години, Кина је учествовала 0,1 одсто, а у укупном увозу са 7,3 одсто.

У ПКС наводе да је Кина један од најважнијих спољнотрговинских и финансијских партнера Србије, а сарадња која је раније подразумевала махом трговину, последњих година унапређена је на виши ниво који обухвата и велике инвестиционе, енергетске и сличне пројекте.

Подсећања ради, последња велика кинеска инвестиција у Србији, која је уследила након званичне посете српске делегације Кини, а коју је предводио премијер Александар Вучић, јесте потписивање уговора о куповини "Железаре Смедерево" кинеском "Хестилу" за 46 милиона евра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара