Удруживање кључ за бољу цену трешње

Берба трешања је у пуном јеку. Грочански пољопривредници су углавном задовољни ценом од 150 до 250 динара, колико добију за плод најбољег квалитета који махом заврши на руском тржишту. Кажу да би било боље да постоје задруге, јер би тада из ланца трговине истиснули накупачку руку.

У откупни центар у Ритопеку, некада директор, а данас пољопривредник из Гроцке, Драгиша Радосављевић, донео је четири тоне трешања најбољег квалитета. Жали за временом задругарства и каже да би требало да заживе модерна удружења.

"Да нас повежу и да наш задатак буде само да произведемо што више квалитетне робе прве класе. Ја сам све своје засаде обновио, реновирао, имам сада засаде од две године старости до неких петнаестак, то су све нове сорте", каже Радосављевић.

Србима удруживање тешко иде, а тај обичај покушаће да промени један Енглез. У Ритопек је дошао због супруге, а остао због посла. Уложио је милион евра у хладњачу, откупни центар и једини калибратор у овом региону који разврстава трешњу по квалитету.

"Последњих годину и по окупљамо људе који хоће да поштују глобал геп и савете агронома да бисмо извозили и на најзахтевнија тржишта. Са 60 пољопривредника смо потписали уговоре. Ако их поштују, добиће бољу цену. Ми прекидамо ланац накупаца", објашњава сер Џон Робинсон из "Ритопек чериса".

У Ритопек је по трешњу дошао и Вадим Кизњек. Воћем и поврћем снабдева неке од највећих московских трговинских ланаца. На њиховим полицама килограм најкрупније и најсочније трешње из Србије кошта и 11 евра.

"Ова трешња завршиће на полицама за премијум робу која има најбољу цену. У Русији храну разврставамо и на средњу односно економску класу. Воће и поврће из Србије се веома цени, јер има јак укус и мирис", каже Владимир Кизњек из фирме "Фор сизон – Москва".

Заједно са пољопривредним комбинатом и пекмезаром, 90-их година у Гроцкој је престало да функционише и задругарство. Ипак, у последње време је све више оних који су схватили да је кључ успеха у удруживању и да само тако могу да искористе овдашњу климу и географију која им је дала карактеристичну ружу ветрова од које расте најкрупнија и најсочнија трешња. Тај феномен изучава се и на Агрономском универзитету у Калифорнији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи