Вучић: Енергија радника мења Србију

Премијер Александар Вучић, уз присуство немачког амбасадора Аксела Дитмана, и председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора, положио је камен-темељац за изградњу нове фабрике немачке компаније "Континентал" у Суботици. Енергија радника, то је оно што мења Србију, да бисмо деци могли да оставимо другачију земљу и шансе за много бољи живот, најупечатљивији је утисак Александра Вучића.

"Мој највећи утисак је оно што сам видео у разговору са радницима, иако не раде лак посао, већ цео дан стоје, они су задовољни, не кукају, очекују да постигну још боље резултате", рекао је Александар Вучић у Суботици.

Вучић је навео да ће нови погон у "Континенталу", осим што ће производити више, радити и сложеније ствари, чиме се прави корак даље у производњи.

Позвао је инвеститоре да и даље улажу јер у Суботици још има простора за то, а замолио и да производњу прошире и на Кикинду.

Као посебно значајно, Вучић је истакао да се у тој фабрици 14 ученика пролази дуални тренинг и они ће, како је приметио, са 16 година знати шта је посао.

"Позиву на такву врсту ангажмана за сад су се одазвале само аустријске, немачке и швајцарске компаније, наше још не планирају толико унапред за будућност", рекао је Вучић.

Нови погон у тој фабрици требало би да буде изграђен до краја године и по плану ту би посао требало да добије више од 500 људи.

"Поносан сам на све запослене и срећан што ће у фабрици да ради још 500 радника, међу којима ће бити и људи у производњи, али и стручњаци и радници који се баве дизајном", навео је Вучић.

Уз подсећање да је "Континентал" највећи добављач ауто индустрије у свету и да своје производе шаље у Дајмерову и Фолксвагенову фабрику, Вучић је рекао да је уверен да ће имати још више успеха у будућности.

Каже да је задовољан што Србија може да се такмичи не само са земљама у региону, већ са многима у Европи, што је Србија по броју радних места које су донеле стране директне инвестиције на другом месту у Европи, иза Мађарске, са 108 одсто раста, те да жели да се ти показатељи наставе.

"И наставиће се и у 2016. и у 2017. години. Промена процене раста од стране ММФ је велики импулс", рекао је Вучић, поручивши да ће Влада Србије бити и даље ту за "Континентал" и да им помогне инвестирање и останак у Србији."

Имамо много тога да мењамо и поправљамо, али сугуран сам да ћемо марљивошћу, упорношћу и радом такав успех успети да постигнемо", рекао је Вучић и радницима у "Континенталу" пожелео много веће плате.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман каже да ће инвестиција омогућити да се број радних места које су отвориле немачке компаније повећа на 31.000.

"Такође је важан сигнал новим немачким инвеститорима. Овде није реч само инвестицијама него одрживим пројектима", мапомиње Дитман.  

Тај погон ће бити 1,5 пута већи од постојећег, а вредност инвестиције је 17 милиона евра.

Инвеститор овде добија бесплатно земљиште и осталу потребну инфраструктуру и због тога је и овај инвеститор својевремено уместо у Краљево, дошао у Суботицу. Држава најављује додатну помоћ али није још познато какву.

Мултинационална компанија у мултинационалну Суботицу дошла је пре пет година. Има више запослених у целом свету него што Суботица има становника. Промет фабрике данас је 50 милиона евра, а очекује се да се удвостручи.

"Континентал" је у Србију ушао 2008. кроз приватизацију предузећа "Колубара универзал" из Лазаревца. Потом је дошао у Суботицу где је добио 4.000 евра по радном месту. Обавезао се да ће запослити 250 људи за три године, а сада их ради два и по пута више. Делови из суботичких погона већ се уграђују у аутомобиле "фолксваген", "мерцедес", "пежо", "порше". 

Фабрика "Континентал" се бави производњом делова за ауто-индустрију, односно цеви и цевних система за ауто-индустрију. Генерални менаџер компаније "Континентал" Живко Топаловић рекао је да је поносан што та компања улази у другу фазу пројекта.

"То не пада са неба, то је резултат нашег рада и посвећености", рекао је Топаловић који је захвалио премијеру Вучићу и амбасадору Дитману што су присуствовали полагању камена темељца.

Топаловић је истакао да је Континентал највећи светски добављач за ауто-индустрију који послује у 55 земаља. Он је захвалио Влади Србије и посебно примијеру Вучићу, који је како је рекао, свим снагама подржавао реализацију пројекта, као и локалној самоуправи на великом доприносу успеху компаније.

"Без успеха у првој фази, не би било ове друге. Дуг пут је пред нама, али ми се тог пута не бојимо", закључио је Топаловић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво