Српски сир и шећер на вратима Евроазијске уније

Председници пет држава које чине Евроазијску економску унију одлучили су да отпочну преговоре са Србијом о формирању заједничке зоне слободне трговине. To би требало да створи услове за бесцарински извоз српског "фијата", али и сирева, шећера и других пољопривредних производа. Унију чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија. Уговор о слободној трговини већ је потписан са Вијетнамом, а Унија преговара са Израелом, Индијом, Египтом и Ираном.

Са три чланице Евроазијске економске уније – Русијом, Белорусијом и Казахстаном – Србија има појединачне уговоре о слободној трговини, а са Јерменијом и Киргизијом о повлашћеном режиму трговине.

Када буду завршени најављени преговори, нови уговор потписаће Србија и Унија као целина, саопштено је после седнице Врховног савета те организације у главном граду Казахстана.

"Ово није само прича о 'Фијату', ово је прича о свим врстама робе која ће се наћи на бесцаринском режиму трговине. Циљ је да задржимо постојећи ниво либерализације – 99 одсто робе се налази на бесцаринском режиму. Други циљ је да повећамо, проширимо обим робе на 'Фијат', сиреве и одређене врсте пољопривредних производа", рекао је Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Дејан Делић из Привредне коморе Србије каже да се почетак али и завршетак преговора очекује ове године.

"Не очекујемо ништа лошије, с обзиром на то да су услови да се око 99 одсто производа већ пласира без царине. ПКС ће тражити даљу либерализацију са Евроазијском европском заједницом, посебно сирева, дувана и шећера", рекао је Делић.

Министар Љајић истиче да је интерес да се ти преговори заврше што пре, али да то не зависи само од Србије.

"Ситуација је чистија са ове три земље, осим Казахстана, који је имао отпор према извозу нашег 'Фијата'. Остају преговори везани за Казахстан. Руска Федерација и Белорусија верујем неће правити посебне проблеме. И остаје друга врста проблема, а то су ове две земље које треба да се усагласе са овом робом која је била на бесцаринском режиму", каже Љајић.

Са Руском Федерацијом, као најзначајнијом чланицом Евроазијске уније, Србија у прва четири месеца ове године бележи 22 процента већи извоз него лане у исто време. Очекује се да ове године извоз премаши милијарду долара из 2013. и 2014, а да догодине, уз нови споразум, буде и већи.

"Очекујемо милијарду и по, а наше скривене жеље су и преко две милијарде", говори Делић.

Европској унији, тврде, не сметају преговори Србије са Евроазијском економском унијом, а у Привредној комори кажу да им се, после вести о почетку преговора, јавила позната француска козметичка компанија и распитивала се о могућностима сарадње.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара