Евроазијски економски савез одобрио преговоре са Србијом о трговинском режиму

Шефови држава чланица Евроазијског економског савеза одлучили су на самиту у Астани да почну преговоре са Србијом о успостављању јединственог трговинског режима са Србијом.

"Данас је донета одлука о почетку преговора са Србијом о успостављању јединственог трговинског режима ЕАЕС-а и његових чланицама с том земљом", рекао је новинарима после седнице Вишег савета тог савеза председник колегијума ЕАЕС-а Тигран Саркисјан.

И министарка за трговину Евроазијског економског савеза Вероника Никишина је потврдила да је донета одлука о почетку преговора са Србијом.

Никишина је објаснила да само три земље Савеза имају споразум о слободној трговини са Србијом и то су Русија, Казахстан и Белорусија, при чему се неке одредбе ових споразума разликују, пренео је Спутњик.

Сличан преференцијални режим између Србије и Јерменије и Киргизије није установљен, тако да билатерална трговина робом између тих земаља делује по повлашћеном режиму. На пример, примењује се иста стопа царине која је установљена и за друге партнере у СТО. 

Представник Привредне коморе Србије у Москви Свето Васиљевић каже да се сада отвара могућност да се списак робе ослобођене царине прошири са 97 одсто на можда 99 одсто, а да ће ПКС учинити све да то буде учињено.

Чланице ЕАЕС-а су већ потписале уговор о слободној трговини с Вијетнамом, а сличне преговоре воде с Израелом, док експерти раде на успостављању зоне слободне трговине с Индијом, Египтом и Ираном.

Чланице ЕАЕС-а су Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргизија и Русија.

број коментара 10 пошаљи коментар
(уторак, 31. мај 2016, 16:40)
anonymous [нерегистровани]

Da sam ja Evroazijska Unija - zaobisao bih nas u sirokom luku

Voleo bih da budemo punopravni clan Evroazijske Unije, a ne samo da nesto pregovaramo. Narod je srcem i dusom za Evroazijsku uniju , ali i u ogromnom strahu od EU I Amerike koje se nece ustrucavati da nam se osvete. Dovoljno je samo da nam priprete ponovnim uvodjenjem viza i sta ce se desiti: prodacemo veru za veceru, jer to smo mi.

(уторак, 31. мај 2016, 16:34)
Djordje [нерегистровани]

Čestitam

Srbijo čestitam. Ovo je najbolji potez zadnje 30 godina. Samo napred uz države koje nemaju dugove kao SAD .

(уторак, 31. мај 2016, 16:01)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Bravo, samo napred. E sad ce se pokazati koliku petlju ima Srbija i njena vlast, dal' imaju hrabrosti, da odole naporima od strane EU i Vasingtona da prekinu pregovore sa Evroazijskom Unijom, jer nije pitanje dal' ce zapad poceti da se buni protiv ovog poteza, vec je pitanje "kada". 

(уторак, 31. мај 2016, 16:01)
anonymous [нерегистровани]

ugovor

ovaj ugovor nije za danas vec za sutra,ako ovakav status dobije Grcka Ili cak I Bugarska e onda mozemo da pricamo o masovnijoj razmeni.Videcemo ..

(уторак, 31. мај 2016, 15:19)
Petar [нерегистровани]

slo

Neće nam dozvoliti.Tako kao sa plinom.Mnogo smo slaba država.Na žalost,to je realnost.

(уторак, 31. мај 2016, 15:06)
anonymous [нерегистровани]

Evroazijska unija...

...Rusija,pomogla bi i pomaze Srbima i Srbiji...ali dali ce se realizovati i sta ce se Beograd dogovoriti sa Vasingtonom,Berlinom i Briselom koji zele Srbijino,daljnje,posrtanje,tesko je predvidjeti................

(уторак, 31. мај 2016, 14:34)
anonymous [нерегистровани]

Хвала пријатељи

Ово ће пуно значити нашој економији, треба да смањимо зависност од европског извоза и увоза, и да појачамо капацитете на Евроазијско тржиште.

(уторак, 31. мај 2016, 14:00)
anonymous [нерегистровани]

Na kašikicu

Toliko će ameri i EU dozvoliti da se realizuje. Opet će blokirati mnogo što-šta što ide u korist Srbije. Pa još ako mogu da smetaju i Rusiji... Ih radosti.

(уторак, 31. мај 2016, 13:41)
anonymous [нерегистровани]

Jedno je sigurno

Kakav god da bude, dogovor neće biti sa ucenjivačkih pozicija, kao što je to slučaj sa pregovorim sa Evropom

(уторак, 31. мај 2016, 13:32)
глас разума [нерегистровани]

права ствар !

Ово је савез који има будућност... и пре или касније и Србија ће се наћи у њему, за разлику од ове ЕУ данас, у коју толико морамо хрлити, а која је све друго осим добровољни савез. Баш зато ће се на крају, као све што је наметнуто силом, распасти изнутра. Ова година је свакако одлучујућа, ускоро ће се то видети.