Да ли умемо да рачунамо у динарима

Европска унија препоручила је Србији да више користи динар и тако спречи проблеме који настају због скакања курса. То знају они који су се задужили у швајцарским францима. Препорука је једно, чак и добра воља власти да је послушају, али ми смо се питали да ли је за то потребна дубља промена?

Поставља се питање умемо ли да рачунамо у динарима када износ пређе десет хиљада.

Духовити кажу да поред два равноправна писма у Србији имамо и две такве валуте. Ипак, када Београђанима понудите да бирају између плате од 1.500 евра и 200.000 динара изабраће 15.000 динара мању суму.

Многи са сличним уверењем долазе у "Упореди и уштеди", фирму која саветује који тип кредита је најповољнији за грађане. Весна Миливојевић каже да су нас и банке васпитале да планирамо у еврима, а да се стечене навике тешко мењају.

"Далеко од тога да наш динар није стабилан. Он показује стабилност у једном дужем временском периоду, али поучени ранијим искуством и нечим што се дешавало не можемо да се опустимо до краја и кажемо – ок, супер ми је да ми је плата у динарима и уопште ми ти еври не требају", каже Миливојевићева.

Од кад је немачка марка укинута Срби су прешли на евро, каже економиста Милан Ћулибрк. Мисли да зна где је тај праг када престајемо да размишљамо у динарима и наш мозак постаје дигитрон за обрачунавање у евре.

"Овде било шта што је вредније од 100 евра изражава се у еврима, а не у динарима. Ја не могу да замислим шта би било да је неко објавио оглас: Продајем стан, цена 6.300.000 динара. Нико не би схватио колико то заправо вреди", каже Ћулибрк.

Боји се да ћемо имати једну валуту у свести Срба тек кад земља уђе у еврозону.

"То је једна последица неповерења у домаћу валуту која предуго траје, у последњих неколико година можда и без разлога јер се испоставило да је свако ко је куповао евре у последње три године у међувремену изгубио", рекао је Ћулибрк.

На другој страни планете постоји земља у којој је однос према долару и евру исти као што га има динар. У динар! Али, чик ви помените Јапанцу да му ауто вреди 15.000 долара, а не 1.845.000 јена. Иначе, просечна плата у Токију је 313.125 јена. И нико је не прерачунава у другу валуту.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се