Како вратити поверење у домаћу валуту?

Осим више капиталних улагања, Европска унија препоручује Србији да подстиче коришћење домаће валуте. Сматрају да висок проценат кредита у еврима представља ризик да ће бити тешкоћа са наплатом. Да ли је могућа динаризација у земљи у којој су и штедња и кредити већином у еврима?

Иако зарађујемо у динарима, у еврима штедимо, задужујемо се, купујемо аутомобил, стан. Тренутно динарима верујемо више него до пре неку годину. У њима штеди сваки осми грађанин, а позајмљује их трећина. То ни не чуди, јер су камате на динарске кредите знатно веће.

"Потребно је да се подстакне и динаризација привреде, јер висока заступљеност евра у зајмовима представља ризик за отплату и међу грађанством и међу фирмама којима су приходи у динарима", наводе из ЕУ.

Да би динар обављао функције које данас обавља евро, потребно је да се врати поверење у њега.

"Ова иницијатива од Европске комисије је одлична, јер значи да признају и виде напредак у привредном систему Србије. Сада је потребно нешто слично што се дешава у Европи са убризгавањем  близу 80 милијарди месечно. Један такав систем би помогао да се у Србији повећа агрегатна тражња. Она би могла да повећа запосленост, порастао би и БДП", објашњава проф. др Исмаил Мусабеговић са Београдске банкарске академије.

Душан Узелац са портала "Каматица" наводи да је суштина проблема да се везујемо за нешто на шта немамо утицај, јер европска привреда диктира ствари, а ми можемо само као неми посматрачи да то испратимо.

Због политике ЕЦБ, овдашње банке готово да не исплаћују камату на девизну штедњу. Отуда апел НБС да се штеди у динарима.

"Штедња у динарима се боље исплати. Урадили смо све да вратимо поверење у домаћу валуту и то не иде ни брзо ни лако, али ћемо истрајати јер је врло исплативо улагати у државне хартије од вредности", сматра Јоргованка Табаковић, гувернерка НБС.

Наша држава четири године има стратегију динаризације чији је циљ већа употреба динара у финансијском ситему. На томе ради и са ЕБРД како би, према речима гувернера, Србија добила праве динарске кредите.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво