Крађа струје, ЕПС узвраћа ударац

Дугови за струју домаћинстава и привреде поново премашују 20 милијарди динара. Најбоља наплата је у Војводини, али се повећава кашњење плаћања у југоисточној Србији. ЕПС је прошле године открио више од 12 милиона евра нелегалне потрошње. У крађи струје предњаче имућнији грађани.

Крај месеца, већ устаљене гужве на шалтерима електродистрибуција, неки су дошли после опомене, а многи желе да искористе попуст који важи за уплате до 28. у месецу.

Из ЕПС-а поручују да већ шаљу упозорења пред искључење за неплаћене мартовске рачуне. У току је обустава струје онима који дуг нису платили ни 30 дана после добијања претходне опомене.

"За све купце који ни после обуставе испоруке не измире обавезе предузимају се мере принудне наплате преко извршитеља. 'ЕПС Снабдевање' је у претходном периоду извршитељима предао 298.086 предмета за наплату 3,9 милијарди динара дуга", наводе из ЕПС-а.

Забрињава и то што су међу две трећине ухваћених у крађи струје најчешће власници пекара, месара, ресторана и кафића. Често и познате личности.

ЕПС је поред редовних, формирао и специјалне тимове – око 60 монтерских екипа у сталној је акцији широм земље.

"Организоване екипе, нико не зна када долазе, куда долазе, нема дојаве. Тако да то даје изванредне резултате. Набављени су специјални уређаји којима се врло брзо детектује неовлашћена потрошња и посебни софтвери који омогућавају анализу и праћење потрошње електричне енергије", објашњава Сандра Алатић из "ЕПС Дистрибуције".

Због крађе струје ЕПС је прошле године поднео 11.500 кривичних пријава. У земљама Европске уније за то дело казне су све оштрије. У Аустрији, на пример, због крађе струје власник пекаре може бити осуђен на три године затвора, али и 15 година забране да се бави том делатношћу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво