Подстицаји пољопривреди, у потрази за најбољим решењем

Иако се још не зна ко ће бити министар пољопривреде, у Министарство већ стижу предлози стручњака, али и пољопривредника о томе како подстаћи пољопривредну производњу. Модел субвенционисања пољопривреде неће бити промењен, макар не док не добијемо нову владу односно ресорног министра, стиже одговор из Немањине после медијских нагађања да ли ће субвенције бити промењене, односно укинуте.

Малима или великима, сеоским домаћинствима или аграрним компанија - коме више помоћи? Мишљења стручњака о томе нису увек сагласна, будући да пољопривреда има и развојни и социјални карактер.

"Систем субвенција би требало преусмерити на људе који се чисто тиме баве, којима је основно занимање пољопривредна делатност, који немају друге изворе прихода да би пристојно могли да живе од тог свог рада", сматра Марко Митровић, ратар из Гроцке.

У Независној асоцијацији пољопривредника Србије кажу да субвенције треба да буду на нивоу земаља у окружењу.

"Повећати аграрни буџет, сарађивати са пољопривредницима на већем нивоу него што је то било у претходном периоду", рекао је Јовица Јакшић из Асоцијације.

У западној Србији треба подстицати малинаре, тамо где најбоље успева и жито, односно где су најбољи услови за одгој стоке, развијати те секторе. Овако отприлике изгледа предлог Привредне коморе Србије за нови модел субвенција.

"Потребно је да се уради регионализација производње поПљопривредно прехрамбених производа, то значи да се омогући бољи пут за пласмане подстицаја који су планирани аграрним буџетом. То исто значи да ће одређени региони бити препознати за стимулације у тој производњи а генерално то не значи да ће некоме ко жели да се бави одређеном производњом на својим парцелама то бити забрањено", објашњава Ненад Будимировић из Привредне коморе Србије.

Постојећи систем субвенција није дао добре резултате, сматра и агроекономиста Милан Простран. Предлаже модел финансирања пољопривреде који је укинут 1994. године.

"Подразумева законска решења којима ће се омогућити да наши фармери користе кредитна средства за краткорочна финансирања са каматном стопом не већом од један до два одсто, а за инвестиционе кредите са каматном стопом не већом од 0,15 посто. Значи, ту је у питњу неколико сегмената - од кредита који би се добијали преко кредитних линија Светске банке и других, до наравно средстава које ће обезбедити домаће банке заједно са државом са финансирањем камате", рекао је Проспан.

Највеће замерке пољопривредника чуле су се почетком године када је смањен подстицај за ратарску производњу са 12.000 на 4.000 динара по хектару. Довољне или не, субвенције ће овакве какве су остати, у најмању руку до доласка нове владе односно министра пољопривреде и можда његове нове аграрне политике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво