Трка за радно место у "Икеи", све више "отворених" биографија

На недавно завршеном конкурсу за 10 руководећих радних места у првој "Икеиној" робној кући у Србији стигла је 3.491 пријава. Највише кандидата је из Београда. Повећано је интересовање и из других градова Србије, а има пријава и из иностранства. У "Инфостуду" кажу да држава више није популаран послодавац и да све више људи као пожељног послодавца наводи страну приватну компанију. До лета 2017. "Икеа" у Србији планира да запосли 300 људи.

Више од 700 пријава стигло је за позицију менаџера за односе са купцима. И људски ресурси и дизајн ентеријера били су међу најпопуларнијима. Стигло је и око 900 такозваних отворених биографија, што значи да се кандидати нису препознали у понуђеним пословима, али желе да раде за "Икеу".

Компанија "Икеа" има снажну корпоративну културу која се базира на одређеним вредностима, па су то тражили и од кандидата.

"То није никаква научна фантастика то је оно што се може сматрати универзалним људским вредностима. То је рецимо скромност, стална жеља за напредовањем, снага воље, да обрате пажњу на трошкове. Ми као компанија имамо бизнис филозофију која се базира на томе да понудимо производе који су приступачни већем броју људи. Да бисмо постигли ту приступачност цена ми морамо да обраћамо пажњу на трошкове у свим деловима Икеа операција", каже Маја Вујашковић Ђуреиновић из "Икеа Србија".

У "Икеи" кажу да их не чуди оволики број пријава, и да је слична прича била пре отварања робне куће у Загребу. Истраживања "Инфостуда" показују да се кандидати све чешће одлучују за стране приватне компаније.

"Самим тим што доносе на тржиште рада неке установљене процедуре, развијену организациону културу, тачно успостављени систем напредовања људи који уђу у такве системе. Са друге стране, то је материјална стабилност сигурно. Тако да их сви ти разлози чине много занимљивијим и атрактивнијим него у овом тренутку државне фирме", каже Татјана Видаковић из "Инфостуда".

У Србији у просеку за један конкурс стигну 154 пријаве. Најтраженија занимања су из области информационих технологија, трговине и администрације.

"Из године у годину имамо различите трендове. Осећа се пад послова из области економије, али с друге стране расте понуда послова из области машинства, затом је ту транспорт, магацин, рецимо", каже Тања Виодаковић.

Почетком јуна очекује се оглас за још неколико радних места у секторима храна, логистика и набавка. Следећи већи талас запошљавања предвиђен је за септембар.

"Фортуне магазин" је ове године "Икеу" уврстио на листу 100 најбољих компанија на свету за рад. Та компанија има 172.000 запослених у 47 земаља.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара