Савети Брисела за већи раст и запосленост у Србији

Европска унија усвојила је препоруке за унапређење економске политике у Србији. Циљ препорука је да подстиче раст и запосленост у земљама кандидатима, али и да их припреми за координацију економске политике каква постоји унутар Уније.

ЕУ позитивно оцењује досадашњу фискалну консолидацију у Србији и очекује њен наставак, кроз повећање прихода и већу штедњу. Министар финансија Душан Вујовић каже да су налази ЕУ очекивани, да показују да је Србија у критичној фази структурних реформи које је већ подржао ММФ.

"Европска комисија поручује да морамо да истрајемо у реформама предузећа у Агенцији за реструктурирање јавних предузећа и администрације", наводи министар Душан Вујовић. Напомиње да му је у Бриселу указано и на потребу да људи који остану без посла добију нова и квалитетна знања да би могли успешно да конкуришу на тржишту рада.

Од 2014. године ЕК сваке године земљама Западног Балкана и Турске упућује препоруке за унапређење економске политике.

Циљ ових препорука је подстицање раста и запослености у земљама кандидатима, али и припрема за координацију економске политике каква постоји унутар ЕУ.

У ЕК кажу да су спремни да помогну у спровођењу препорука.

Шеф економског одељења Делегације ЕУ у Србији Фрејк Јанмат напомиње да је Београд у потпуности применио претходну препоруку у вези са монетарном политиком и фискалном консолидацијом. Додаје да су то омогућиле мере Владе Србије и Народне банке.

У наредном периоду потребна је боље управљање новцем за капиталне инвестиције и поправљање пословне климе, решавање проблема ненаплативих кредита, стоји у препорукама Европске уније. Држава би требало да гарантује за кредите малим и средњим предузећима. Добра вест истакнута на састанку је убрзање економског раста у Србији - 3,5 одсто у првом кварталу ове године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво