Поново продужžен тендер за "Галенику"

Рок за достављање пријава за учешће на тендеру за куповину 25 одсто удела у "Галеници" поново је продужен до 27. јула. Влада је усвојила закључак којим се државни поверици обавезују да не блокирају предузећа којима 28. маја истиче рок заштите од наплате дуговања.

У Влади објашњавају да је на данашњој седници донета оваква одлука да би потенцијални инвеститори, односно стратешки партнери могли да анализирају ситуацију у тој компанији и да се припреме за учешће на тендеру.

Они који су већ откупили документацију, тренутно и сами раде анализу у вези са "Галеником" и обилазе постројења, како би спремили пријаве за учешће у поступку. Један број инвеститора је и даље у фази откупа документације по благовремено поднетом захтеву за откуп.

Уколико уговора о стратешком партнерству буде потписан, државни повериоци ће бити у обавези да конвертују потраживања у капитал "Галенике".

У Влади кажу да, упоредо са овим поступком, приватизациони саветник у сарадњи са ресорним Министарством привреде разговара са банкама како би се договорило мировање обавеза и након 31. маја, када истиче заштита државе од принудне наплате.

Председник Синдиката Независност "Галенике" Зоран Пантелић рекао је да је рок за достављање понуда за Галенику продужен до 27. јула, зато што, поред седам компанија које су већ изразиле интересовање за неки облик сарадње, има још заинтересованих.

"Има још заинтересованих компанија и зато је тражен додатни рок", навео је Пантелић додајући да је у ресорном министарству још прошле недеље било говора о продужетку рока.

Он је навео да је седам компанија до сада исказало интересовање за различите облике сарадње са Галеником.

"Њих пет је заинтересовано за стратешко партнерство, а још две за друге облике сарадње", додао је Пантелић.

Међу заинтересованима су како фармацеутске компаније, тако и инвестициони фондови, прецизирао је Пантелић.

Како је додао, данашњим закључком Владе превиђено је и да се повериоци уздрже од наплате потраживања до тада. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво