Вербић и кинески амбасадор у посети Научно-технолошком парку на Звездари

Министар просвете Срђан Вербић и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанга обишли су Научно-технолошки парк на Звездари, у оквиру кога послује једна компаније из Кине, и том приликом истакнуто је да постоји могућност отварања нових радних места.

И оквиру Научно-технолошког парка на Звездари, који је отворен пре годину дана, већ послују 23 иновативне компаније, међу којима је и једна из Кине.

У кинеској "Изи планет" компанији, која се бави израдом апликација за мобилне телефоне, кажу да њихова фирма види Србију као врата за улазак на европско тржиште.

Осим кинеске компаније министар и амбасадор посетили су и компанију "Строубери енерџи" која производи соларне клупе и соларно дрво за пуњење мобилних телефона, али и фирму "ЕОН плус" која се бави призводњом софтвера за заштиту животне средине.

Министар Вербић, након посете компанијама, рекао је да можемо бити задовољни за првих годину дана рада, имајући у виду да им је требало 30 година од идеје до оснивања.

"Можемо бити задовољни јер већ имамо 23 компаније које су станари Научно-технолошког парка, од којих су неки и са других континената", нагласио је Вербић.

Додао је да се кроз Научно-технолошки парк на Звездари могу сагледати сви бенефити таквих пројеката, али и утврдити бизнис модели за будући научно-технолошке паркове.

"Ја се надам да ће у догледно време почети да ничу паркови и у другим деловима Србије. Пре неки дан смо потписали уговор о почетку изградње технолошког парка у Новом Саду", рекао је министар и додао да у Научно-технолошком парку нису компаније које примају новац од државе, већ компаније које запошљавају.

Директорка Научно-тенолошког парка на Звездари Гордана Даниловић Грковић позвала је иновативне компаније да се пријаве на конкурс и почну да раде у оквиру технолошког парка, јер су то "фабрике будућности".

"Научно-технолошки паркови су фабрике будућности и ми верујемо у тај потенцијал који постоји у науци и истраживању", рекла је директорка и додала да је на почетку било тешко јер нису имали на кога да се угледају у Србији, али да су презадовољни оним што је до сада урађено.

Амбасадор Кине Ли Манчанг рекао је да је Србија је релативно мала земља, али велика нација у свету, која је давала и даје допринос развоју човечанства.

"Познат је Никола Тесла, Пупин, Иво Андрић, Новак Ђоковић и Србија може да се такмичи са било којом земљом у свим областима. Српски народ је вредан, паметан и из онога што сам видео уверен сам да ће ваша земља и млади људи имати лепу будућност", рекао је кинески амбасадор.

Нагласио је да постоји велики простор за сарадњу Србије и Кине у науци и технологији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво