НБС повећала прогнозу раста БДП-а

Народна банка Србије ревидирала је навиши раст БДП-а Србије у овој години са претходних 1‚8 одсто на између 2,3 на 2,5 одсто, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић. Додаје да штедња у девизном знаку постаје неисплатива, јер банке већ најављују нулте камате због ситуације у међународном окружењу.

Имајући у виду тренутна економска кретања, Јоргованка Табаковић каже да се очекује да ће раст бити у горњој граници пројекције од 2,5 процената.

Раст би требало да подстакну инвестиције, даља реализација инфраструктурних пројеката, нижи трошкови пословања због јефтинијих кредита и цена енергената, као и раст извоза.

Табаковићева је истакла да је очигледан опоравак раста српске привреде, наводећи у том контексту да је консолидовани буџетски дефицит у првом кварталу износио 16 милијарди динара што је за готово четвртину мање у односу на исти период 2015.

Тај дефицит износи 1,7 одсто БДП-а, рекла је Табаковићева на представљању извештаја о инфлацији.

Поред тога, како је навела, дефицит текућег рачуна је више него преполовљен у односу на исти лањски квартал, и износи 3,3 одсто БДП-а.

Дефицит текућег рачуна је у потпуности покривен страним директним инвестицијама са 133 одсто.

Гувернер каже да је реални раст извоза у првом тромесечју ове године убрзан на 13 одсто међугодишње при чему је раст увоза успорио на четири одсто.

Табаковић: Динарска штедња исплативија од девизне

Штедња у девизном знаку постаје неисплатива, јер банке већ најављују нулте камате због ситуације у међународном окружењу, тако да се штедња у динарима више исплати, изјавила је гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

"Исто тако, врло исплативо је у садашњем тренутку и улагати у државне хартије од вредности и за грађане и за државу у сваком смислу", рекла је Табаковић на презентацији мајског Извештаја о инфлацији у НБС.

Према њеним речима, држава треба да омогући да грађани преусмере своје девизне улоге на које имају врло ниске камате у слободну штедњу, односно у куповину хартија од вредности, како динарских, тако и девизних, јер су ту камате више и држава их исплаћује, у овом тренутку претежно страним портфолио инвеститорима.

"То би врло значајно могло да допринесе расту агрегатне тражње, јер ако код банке имате камату која није чак ни 1,0 одсто, а код државе би имали можда 3,0 процента, па ко би онда од тога могао да има штете", указала је Табаковић.

НБС истрајава на тој иницијативи, поручила је и додала да су страни портфолио инвеститори добродошли, али да би сви имали виши ниво сигурности кад би грађани показали да верују у државу куповином хартија од вредности, а држава би могла да им узврати једнако редовном исплатом приноса на вредносне папире.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара