Берзе углавном бележе раст

Берзе у свету су радну седмицу углавном почеле у плусу. Неопходан још један пакет "државне финансијске помоћи" привреди САД.

Берзански индекси пали су, међутим, у Кини. Светска криза успорила је и кинеску економију, као и другог економског џина - Индију.

Стручњаци упозоравају да би следеће године у свету још двадесет милиона људи могло да остане без посла.

Неке од земаља биле би пресрећне да имају стопу економског раста од девет одсто, али у Кини је то разлог за бригу. Све до прошлог тромесечја, једна од најдинамичнијих привреда у свету расла је десет одсто годишње, а сад је, први пут у последњих пет година, стопа раста једноцифрена.

"Кина је све отворенија према свету и наша привреда је све повезанија са светском привредом. Због тога смо почели да осећамо последице глобалне финансијске кризе", изјавио је Ли Сиаочао из Завода за статистику Кине

Кинеска економија је успорила делом због смањења обима извоза за десет одсто, јер је највише робе ишло на запад, где сада стежу каиш.

И поред нешто лошијих резултата, очекује се да до краја године постане трећа економија на свету и на четврто место помери Немачку, чија влада на свој начин бије битку против кризе.

Немачке влада је усвојила строга правила под којима банке могу да користе помоћ државе. У јавности је најпопуларнија мера којом се ограничавају годишње плате директора банака на пола милиона евра и смањују бонуси.

Додатна буџетска средства за привреду САД

Шеф Централне банке САД (Фед) Бен Бернанки у обраћању буџетском одбору Представничког дома америчког Конгреса је рекао да је добра идеја да се подржи ослабљена америчка економија даљим кругом буџетских стимулационих мера, јер постоји опасност да ће се привредно успоравање продужити.

Шеф Фед-а је том изјавом први пут подржао "стимулационе иницијативе демократа", који се залажу за нови, други по реду, "спасоносни пакет мера" ради помоћи америчкој економији, објавиле су светске новинске агенције.

"С обзиром на то да ће економија (САД) бити током неколико тромесечја слаба, и с обзиром на ризик даљег успоравања, размишљања Конгреса о фискалном пакету у овом моменту су прикладна", нагласио је шеф америчке Централне банке.

Бернанки је препоручио да тај нови стимулациони пакет буде донет на време, да буде исправно усмерен и да ограничи утицај на буџетски дефицит, који је, подсећају агенције, у последњој фискалној години, до септембра, достигао нови доларски рекорд од 455 милијарди долара.

Нове мере би, према мишљењу првог човека Фед-а, требало да подстакну људе и фирме да повећају потрошњу, а у себи би требало да садрже и кораке који би довели до пробијања парализе кредитног тржишта.

"Уколико се Конгрес упусти у посао на фискалном пакету, у њега би требало да уврсти и мере које ће помоћи да се побољша приступ кредитима и то за потрошаче, купце кућа, фирме и друге заинтересоване кориснике".

Само тако конципирана интервенција би подржала привредни раст и стварање радних места, сматра Бернанки.

"Бела кућа је, такође, наклоњена идеји да се подржи ослабљена америчка привреда другим пакетом стимулационих мера", изјавила је портпарол Беле куће Дана Перин, после Бернанкијеве подршке другом кругу стимулативних буџетских издатака додајући да ће председник Буш уважити савете свих својих економских саветника, укључујући и Бернанкија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво