Губитак од 50 милиона евра због нерециклаже аутомобила

Управљање отпадом један је од најбитнијих предуслова за прикључење Европској унији. Само због нерециклирања аутомобила Србија годишње изгуби око 50 милиона евра. У наредних годину дана очекује се поправљање законске регулативе, а највећа новина је да би половни аутомобили из увоза морали да имају еколошку таксу као и нова возила.

Новац од еколошке таксе требало би другачије користити, како би власници који желе да рециклирају своја возила добили стимулативну накнаду и уместо на отпад, возила одвозили у рециклажне центре, кажу у ПКС-у.

Велики проблем је и неконтролисан увоз половних аутомобла. Сваке године увезе се до 100.000 возила без плаћања еколошке таксе, што је приличан губитак за државни буџет. Ту таксу, за сада, плаћају само увозници нових аутомобила.

"Цела прича је мало дискриминаторска, ако треба да плаћамо еколошку таксу онда морамо бити изједначени и ми као увозници нових и они који увозе половна возила", указује Милан Вукасовић из Српске асоцијаиције увозника делова и возила.

Привредна комора Србије у наредних годину дана, док траје промена законске регулативе, организоваће округле столове на којима ће рециклери, компаније које се баве увозом, царина и полиција моћи да дођу до конкретних одговора и закључака које треба уврстити у нове законске акте.

Међутим, код нас инспекција има везане руке јер судови нису ефикасни у кажњавњу оних којих највише загађују животну средину.

"Пратим статистку од 2008. године, и оно што могу да приметим јесте да до сада ни један предмет по пријави инспекције није пресуђен него само један који се односи на бесправну сечу суме", напомиње Синиша Митровић, саветник председника за екологију и одрживи развој Привредне коморе Србије.

Новац од рециклаже мора се уложити у нове технолгије, мрежу пуњача за еколошке аутомобиле, али и у субвенције за све оне који желе да купе електричне аутомобиле или хибриде, кажу у ПКС-у. Овакве субвенције постоје већ у Хрватској где се цифре крећу од четири до девет хиљада евра које држава даје еколошки прихватљивим купцима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара