Српски привредници у Бриселу

Европски комесар Оли Рен изјавио је, на сусрету са српским привредницима у Бриселу, да Србија може да очекује да добије статус кандидата за чланство у ЕУ у 2009. чим испуни услове.

На скупу српских привредника и европских званичника у Бриселу, Рен је рекао да ће током светске финансијске кризе за српску привреду бити кључно да се ојача реформа правосуђа и одржи макроекономска стабилност.

Рен је поздравио одржавање конференције у Бриселу као веома позитиван сигнал да Србија не само жели већ се и ефективно и одлучно креће ка интеграцијама у Европској унији .

"Уверен сам да ће Споразум о стабилизацији и придруживању снажно ојачати привредну климу у Србији. Међутим, само потписивање споразума није довољно за привлачење страних инвестиција, већ је неопходно ојачати правосудни систем и одржати макроекономску стабилност , рекао је Рен на скупу под називом Српска привреда и европске интеграције који су организовали "Делта Холдинг" и Привредна комора Србије.

"Европске интеграције су главни подстрек за раст. Ја сам дубоко уверен да привредници имају кључну улогу. Ви сте они који могу да погурају реформе", рекао је Рен у обраћању окупљеним директорима водећих српских компанија и европским званичницима.

Европски комесар је још једном поздравио одлуку Владе Србије да једнострано примени одредбе ССП, истичући да се ради о "знаку искреног опредељења за европске интеграције".

Транспарентност и борба против корупције и криминала

"Важно је да Србија почне с применом мера Да би убрзали пут Србије ка ЕУ, потребан нам је убедљив доказ о примени одредби", рекао је Рен, поздрављајући нарочито најаву нове законске регулативе из области државне помоћи и конкуренције.

Рен је подсетио да је ЕУ највећи трговински партнер и инвеститор у Србији.

"У исто време, слободна трговина, приступ тржишту и смањење царина није довољно. Оно што је кључно је транспарентни правни и административни оквир а пре свега функционалан правни систем", нагласио је европски комесар.

Рен је истакао да су борба против корупције и организованог криминала кључни приоритети Европске уније у Србији и на Балкану у целини.

На до сада највишем скупу српских привредника и европских званичника у Бриселу учествовало је више десетина директора водећих српских компанија, који су представили своје виђење улоге српске привреде у европским интеграцијама.

Проблеми у регионалном инвестирању 

Председник компаније "Делта  Холдинг" Мирослав Мишковић је у излагању нагласио да у сарадњи држава региона кроз зону слободне трговине ЦЕФТА има проблема посебно кад је у питању неометана могућност инвестирања.

Мишковић је рекао да ЦЕФТА јесте добро замишљен механизам, али да се у њега "меша дневна политика" и зато је замолио да ЕУ интервенише да се то не догађа.

Председник компаније "Делта  Холдинг" је у региону посебно похвалио Црну Гору, нагласивши да су тамошње власти потпуно отворене за бизнис и инвестиције и поручио да повезивање и бољи животни стандард грађана региона могу обезбедити најбоље привредници тог подручја.

Мишковић је изразио снажну наду да ће српска привреда и држава брзо испунити све услове за потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању с ЕУ.

Стварање Фонда ЕУ за политички ризик инвестирања 

Данко Ђунић је у име удружења приватних предузетника Србије нагласио да је реално очекивати да ће домаћа штедња и стране инвестиције и даље бити покретачка снага српске привреде и подржао одлуку српске владе да примени прелазни трговински споразум с ЕУ.

Горан Питић је у име савета страних инвеститора у Србији нагласио да је нужно убрзати придруживање Србије ЕУ и да је Србији неопходно око три милијарде евра инвестиција за постојани развитак.

Питић је предложио стварање фонда ЕУ за политички ризик инвестирања на западни Балкан и рекао да се то може учинити са мало новца, а подстрек инвеститорима би био огроман.

Снажну подршку бржем придруживању западног Балкана ЕУ, поред Рена, дали су и председник удружења европских привредних комора Арнало Абруцини и регионална директорка Светске банке Сандра Блуменкамп.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи