Вучић: "Крушик" се враћа на стазе старе славе

Министар одбране Зоран Ђорђевић и директор холдинг компаније "Крушик" Младен Петковић положили су у Ваљеву камен темељац за нову капислану у тој фабрици. У новом погону производиће се каписле за стрељачку муницију типа "боксер". "Крушик" је, као и Железара у Смедереву, прича о борби и неодустајању, поручио премијер Александар Вучић.

Полагању камена темељца у Ваљеву присуствовали су премијер Александар Вучић и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић. 

Вучић је, после полагања камена темељца за нову капислану, рекао да се та фабрика наменске индустрије враћа на стазе старе славе. 

Најавио је да ће у Крушику, који данас има 1.731 радника,  ускоро бити запослено више од 2.000, од којих ће 1.500 радити у производњи. "То је огроман успех", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је "Крушик", као и Железара у Смедереву, "прича о борби и неодустајању".

"Да смо вам пре неколико година рекли да ће се овде опет производити ракете, рекли бисте да смо луди, а данас имамо све делове за ракете и све се производи у Крушику. Први пут ћемо производити и цеви 155 милиметара", рекао је Вучић.

Вучић је додао да "Крушик" данас послује добро и да се финансира из сопствених средстава.

"Кад сам разговарао са запосленима, видео сам да људи живе за фабрику и да су срећни што могу да раде и да издржавају породице", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да ће "Крушик" поново бити највећа ваљевска фабрика, у којој, каже, жели да ради и више од 2.500 радника, што ће утицати на раст укупне економије, али и капацитете војне индустрије. 

Следеће године могућ привредни раст од четири одсто 

Премијер Вучић је изјавио да би Србија већ у 2017. могла да оствари привредни раст од четири одсто, што би био највећи привредни раст у Европи.

"Говорим о потенцијалном расту од четири одсто следеће године, највећи раст у Европи ћемо да имамо следеће године, борићемо се и  такмичити за то", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Крушику у Ваљеву. Он је истакао да то значи да је Србија у претходне две године поставила темеље озбиљне државе.

Вучић је додао да је, ипак, за економски раст неопходна стабилност и мир и да зато увек инсистира на томе.

"Код нас Срба постоји једна чудесна особина, сада у добром делу Србије људи виде да смо успели да издигнемо нос изнад воде, па можемо да дишемо, али су нам уста испод воде и тело", нагласио је Вучић додајући да је то људи виде и одмах почну да се свађу чиме могу опет нос да врате испод воде.

Вучић је истакао да је циљ се "цело тело извучемо из воде да можемо да слободно дишемо". 

Премијер је приметио да у Србији никоме није вест смањење јавног дуга у односу на БДП, нити је вест шестоструко мањи дефицит, али да је он због тога веома поносан.

"Претпостављам да ми је ово последњи мандат, четири године напорног рада и мислим да га искористим за велики напредак Србије", рекао је Вучић. 

Навео је да ће Србија имати највећи или други највећи раст у Европи, што никад није био случај са Србијом

"То су резултати које нико не може да негира", рекао је Вучић и додао да ће бити настављено спровођење тешких рефоми. 

Укупна вредност инвестиције у нову капислану је 8,7 милиона евра, а објекат би требало да буде изграђен до краја септембра.

Површина новог објекта биће 1.208 метара квадратних и ту ће се производити каписле за стрељачку муницију типа "боксер", калибра 4,5 и 5,5 милиметара, док је предвиђени капацитет производње 400 милиона комада годишње.

У новој хали за хладно и ротационо истискивање у Крушику, која је  грађена од новембра прошле до фебруара ове године, ради 70 радника, а производе се коморе ракетних мотора за С5, С8, "Муња" 128 милиметара, "Пламен град", "Огањ" и "Оркан" (коморе до 600 милиметара и дужине 6.000 милиметара). Капацитет производње је 35.000 комада годишње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво