Moже ли српско млеко без заштите од европског?

Прелевмани на увоз млечних производа из Европске уније истичу 30. јуна. Из Министарства пољопривреде још нема одговора на питање да ли ће заштитне мере бити продужене. Млекаре су најавиле да ће смањити откупну цену млека ако до тога не дође, а удружења пољопривредника да ће многи одустати од млечног говедарства, будући да већ сада, како кажу, послују на ивици исплативости.

Пољопривредници кажу да ни 400 литара млека које дневно да двадесетак грла за које сами произведу храну, није довољно за добру зараду. Додају, право пречег закупа земљишта, субвенције од 25 хиљада динара по грлу, 38 динара за литар млека најбољег квалитета које плаћају млекаре и државана премија од седам динара, једва је довољно за трку са произвођачима из Европске уније. Ако падну царине на увозне производе, многи ће одустати.

"Ми произвођачи смо на граници рентбилности, спуштањем цене питање је да ли ћемо моћи да издржимо, а квалите и цену млека одређује млекара. Ми наравно никаквог утицаја немамо на цену млека, млеко узимају редовно на анализу и на основу тих анализа млекаре нам и плаћају", каже Срђан Комлушки из села Винцаид код Кикинде.

"Уколико се прелевмани на увоз млека и кисело-млечних производа заиста и укину односно уколико се та мера не продужи најтежи терет те одлуке ће поднети примарни произвођачи. Не можете очекивати да се прерађивачи одрекну својих позиција, они ће имати довољно велике проблеме у конкуретнтности са увозним млечним производима", каже Љубиша Јовановић из Удружења произвођача млека Србије.

Највећи откупљивач млека у Србији каже да ако држава не продужи заштиту, смањиће откупну цену. За колико, кажу, не зависи од њих.

"Колики ће тај поремећај да буде то ћемо да видимо али сигурно не можемо да очекујемо ништа позитивно ни за домаће произвођаче сировог млека, ни за нас прерађиваче. Сама цена и количине које буду улазиле ако буду улазиле ће свакако да буду у директној вези са тим шта би било и шта би значила корекција цена млека за домаће прозвођаче", каже Дарко Самарџија из "Имлека".

Из Министарства пољопривреде кажу да ће до 30. јуна важити заштитне мере за увоз млека и кисело-млечних производа из ЕУ. Ако буде донета нова одлука, било о продужењу било о укидању прелевмана, јавност ће благовремено обавестити.

Шездесет одсто сировог млека у Србији произведе мали пољопривредни произвођач. Стручњаци кажу да би смањење откупне цене довело до додатног десетковања сточног фонда. Траже да Министарство пољопривреде почне да ради на продужењу прелевмана на увоз млечних производа из ЕУ и кажу да је неопходно да што пре почне да ради национална референтна лабораторија за испитивање квалитета млека.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи