Стигао "ербас А330" који ће летети за Њујорк

На београдски аеродром "Никола Тесла" слетео први широкотрупни авион за редовни интреконтинетални саобраћај између Балкана и Америке. Линија Београд - Њујорк после скоро четврт века.

"Ер Србија" је једина компанија која има такав лет у окружењу. Авион "ербас А330" има 254 седишта у економској и бизнис класи и може да прими 15 тона робе по лету.

У наредних неколико недеља, овај авион биће у потпуности реновиран и опремљен новим кабинама бизнис и економске класе, а у њему ће се наћи и најсавременији системи за забаву током лета доступни на сваком седишту, са широким избором филмова и музике на српском и енглеском језику. 

Промотивна цена у нижој сезони је 440 евра за повратну карту и према речима људи из "Ер Србије" до сада је продато око 11.000 карата. Цена карте биће убудуће регулисана на основу понуде и тражње, јер остале стране компаније већ сада снижавају цене за лет из Београда преко океана.

Први директан лет за Њујорк планиран је за 23. јун, а предвиђено је пет летова недељно.

Кроз резервациони систем "Етихад ервејза" и заједно са својим партнерима "Ер Србија" планира да има велику попуњеност кабине иако је најам ове летелице доста скуп - око пола милиона долара месечно.

Како каже, директор Ер Србије Дане Кондић, после прве две године очекују се финансијски резултати и на овом лету.   

Авион "ербас" иако је европски производ користе највише амерички авиопревозници. Један је од најпоузданијих у класи и међу првима је добио сертификат да само са два мотора може да лети прекоокеанске руте.

Авион је свечано дочекан традиционалним поздравом, воденим топовима, уз присуство делегација и представника авио компанија. Њиме је управљао Давор Мишељић, извршни директор Саобраћаја Србије,  а након сутрашњег прегледа биће регистрован као домаћи ваздухоплов у Директорату цивилног ваздухоплоства Републике Србије.  

Долазак авиона је велики корак у програму обнове флоте "Ер Србије" започете 2013. године, када је уведено 10 ускотрупних Ербасова нове генерације и чиме је просечна старост флоте смањена са 25 на 10 година. 

Дочеку и слетању авиона присуствововали су Дане Кондић и Синиша Мали, председник Надзорног одбора Ер Србије и градоначелник Београда.

Мали је казао да је тај авион симбол економског опоравка Србије који ће потврдити да је Србија доминантна земља у овом делу Европе.

"Од 11 земаља само Србија има овај лет... Наш циљ је да привучемо велики број инвеститора у земљу, а све је то лакше кад имамо директну везу са Америком", додао је он.

Према његовим речима, лет од Београда до Њујорка је "круна" напора власти у Србији да од компаније која је била на ивици банкрота "направи" профитабилну компанију.

"То са Ер Србијом није било лако... Ово је највећи авион у региону и Србија треба да буде поносна", рекао је Мали и додао да ће у наредном периоду бити одлучено како ће се авион звати.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво