Како охрабрити почетнике у бизнису

У години предузетништва у фокусу су почетници у бизнису, а како би их подстакла, Влада Србије издвојила је 16,06 милијарди динара помоћи. Ипак, ако не сагледате како би ваш бизнис требало да изгледа у следећих годину или две и не размотрите елементе које утичу на ваш посао шансе за успех су јако мале, поручују стручњаци.

После две године рада у транспорту, Ивана је одлучила да покрене своју шпедитерску фирму. Стечено искуство било јој је довољо за наредни корак.

"Пожелела сам да се у овом послу опробам сама. За ових годину дана колико фирма постоји било је различитих препрека али све сам то некако успешно савладала и ја сам дефинитивно задовољна што сам покушала", каже саобраћајни инжењер Ивана Остојин.

Истраживања говоре да више од 40 одсто предузетника покреће своје послове ослањајући се на знања из фирми у којима су претходно радили. Од идеје до реализације најважније је добро планирање.

"Добар бизнис план на самом старту треба да покаже предузетнику колико је заиста реално да се његова предузетничка идеја спорведе у пословно дело", објашњава проф. др Едита Кастратовић.

А одговоре како да се најбоље припремите за тржишну утакмицу бесплатно нуди Привредна комора Србије.

"Овде добијају и информације о регистрацији фирме. Имамо бизнис инфо сервис, у најкраћем могућем року добијају одговор од стручне службе уколико желе да послују са иностранством. Имамо могућност да проверимо бонитет иностраног партнера", каже Бранислава Симаниц из ПКС.

Како би се подстакли они који желе да се отисну у приватнике, у години предузетништва, покренута су два програма за обезбеђивање финасијских средстава.

"Један се реализује преко Фонда за развој уз бесповратна средтва Министарства привреде. Значи 70 одсто укупне инвестиције је кредит, 30 одсто су бесповратна средства и пре свега је намењен за набавку нове опреме, с тим што 20 одсто може да се користи за трајна обртна средства. За жене и младе и социјално предузетништво посебно је припремљен програм у где је интензитет подршке још већи, односно 50 одсто су бесповратна средства", поручује Катарина Обрадовић Јовановић из Министарства привреде.

Статистика показује да у Србији свака друга фирма, када је реч о почетницима у бизнису, доживи крах у прве три године. Ослобађање од плаћања доприноса на почетку, за предузетнике би била велика подршка система.

"Постоје шеме, односно за сва предузећа која запосле новозапослене постоје ослобађања дела пореза и доприноса, тако да је у том делу то одређена релаксација", каже Катарина Обрадовић Јовановић.

И европска пракса показује да овакав вид помоћи може уродити плодом. У Аустији почетници у бизнису су прве две године потпуно ослобођени плаћања доприноса. У тој земљи готово 60 одсто фирми успе да преживи у прве три године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво