Гаранција за штедњу повећана на 50.000 евра

Држава повећава гаранцију за штедњу са 3.000 на 50.000 евра по једном улогу, саопштио премијер Мирко Цветковић. Привремено укинут и порез на штедне улоге. Једноцифрена инфлација до краја године, најавио председник Владе Србије. Поскупљење телефонског импулса од Нове године.

Мирко Цветковић је, представљајући нове мере Владе Србије за ублажавање ефеката светске финасијске кризе, рекао да ће накнадно бити разматрано подизање осигураног штедног улога и на 100.000 евра, ако за то буде потребе.

Порез на штедне улоге, како је рекао, биће привремено укинут до краја 2009. године, а биће укинут и порез на капиталну добит, као и порез на пренос апсолутних права.

Премијер је најавио да ће дужницима по основу здравственог осигурања бити укинути дугови, ако текуће обавезе измирују редовно, а под истим условом биће значајно отписане и камате онима који нису редовно уплаћивали порезе и доприносе.

Једноцифрена инфлација 

Председник Владе Србије Мирко Цветковић најављује да би инфлација до краја године требало да буде једноцифрена, наводећи да су велике шансе да она буде "једва нешто изнад осам одсто".

Премијер је на скупу у Привредној комори Србије рекао да инфлација није тако висока као што је то изгледало у првом делу године и да је у првих девет месеци била 6,9 одсто и најавио да се очекује да реална стопа раста бруто домаћег производа до краја године буде око седам одсто.

Председник Владе је најавио повећање акциза на гориво за четири динара по литру и додао да ће од идуће године бити повећане и акцизе на цигарете, али није навео за колико.

"До краја идуће недеље биће прецизирано на који начин ће бити омогућено одложено плаћање рачуна грађанима који се греју на гас", изјавио је председник Владе

Мирко Цветковић рекао је да је влада предложила да Телеком Србије одложи најављено поскупљење импулса у фиксној телефонији за 100 одсто до краја ове године. Предложено је да се од следеће године поскупљене телефонских импулса обавља фазно како би се дошло до економски оправдане цене.

Светска криза без утицаја на кратак рок

"Светска криза на кратки рок није имала ефекта, али ће у буџету за 2009. годину бити предвиђена средства за одржавање стабилности банкарског система и подстицање страних ивестиција ако се процени да криза има негативне ефекте на привреду и финансијски систем Србије", нагласио је српски премијер представљајући нове мере владе.

Представници опозиције инсистирали су, на седници Одбора за финасије Скупштине Србије пре десетак дана, да се повећају гаранције на штедњу грађана и да се формира кризни штаб како би се помогло и грађанима и привреди у ублажавању последица светске eкономске кризе.

На захтев посланика да се упознају са мерама које Влада и Народна банка предузимају како би ублажили негативне ефекте светске финансијске кризе на Србију, гувернер Радован Јелашић   рекао је да су депозити грађана сигурни и као  последицу глобалне економске кризе навео успорену кредитну активност пословних банака.

Државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић оценио је тада, на седници скупштинског одбора, да нема потребе да у Србији законски буде повећан износ осигураних депозита.

Повећани гарантовани износи и у ЕУ 

Министри финансија земаља Европске уније договорили су се, пре две недеље, на састанку у Луксембургу да повећају гарантовани износ штедње грађана на 50.000 евра са 20.000 евра.

Државе чланице договориле су се да повећају гарантоване улоге на најмање 50.000 евра, узимајући у обзир да су многе земље одлучиле да повећају гарантоване износе до 100.000 евра.

Првобитни план био је да се износ гарантованог улога у случају пропасти банака подигне за пет пута, на 100.000 евра, али се од тог плана одустало, јер је тај износ исувише велики терет за буџете нових земаља чланица, из источне Европе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво