Отворен нови погон за производњу цигарета у Врању

Нова производна линија највећег британског инвеститора у Србији, компаније "Бритиш Американ Тобако" (БАТ), свечано је отворена у Врању, а у рад ју је пустио премијер Александар Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић захвалио jе компанији "Бритиш Американ Тобако" што је производни погон преселила из Хрватске у Врање, уз поруку да је Србија најбоље место за улагање.

"Србија је најбоље место и добро сте изабрали. Кад то кажем, поштено говорим и из вашег угла, овде ћете више да зарадите...", рекао је Вучић и напоменуо да захваљујући новом погону и индустрији те компаније држава добија више од 100 милиона евра годишње у буџету.

То је, напоменуо је, огроман новац за владу, државу и грађане.

"На томе смо изузетно захвални и зато ћемо да видимо шта још моземо да урадимо како бисмо могли да од вас још више узимали за школе, болнице... Ми смо срећни када ви зарађујете више", рекао је Вучић.

Поручио је и да ће држава да побољша борбу против шверца дувана и да види како може још да помогне тој компанији.

Додао је да није задовољан оним што је држава урадила за ту компанију и комплетну дуванску индустрију, наводећи да је била много посвећенија 2015. године борби против шверца цигарета.

"Мораћемо ту борбу да ојачамо, то мора бити перманентна битка, а не борба која ће трајати месец, два, три. У најкраћем периоду очекујте боље резултате", рекао је Вучић.

Увећани капацитети БАТ-а у Србији

Отварањем погона вредног пет милиона евра, компанија БАТ је за 40 одсто увећала своје капацитете и постала производни центар земаља чланица ЦЕФТА споразума.

Поред премијера, свечаности су присуствовали високи представници компаније, регионални директор за Западну Европу Нареш Сети, генерални директор за Централну Европу Ричард Видман, генерални директор за Србију и Црну Гору Танос Тримис, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и бројни представници привредног и јавног живота Србије.

Вучић се пре обиласка и пуштања погона у рад састао са менаџментом компаније, са којим је разговарао о будућим плановима БАТ-а у Србији.

"Бритиш Американ Тобако" је после успешне приватизације једне од најугледнијих домаћих дуванских фабрика постао један од најзначајнијих страних инвеститора у Србији.

Од доласка на домаће тржиште, компанија је у буџет Републике Србије уплатила више од милијарду евра, док је директна инвестиција износила више од 200 милиона евра, од чега је 120 милиона евра уложено у куповину и модернизацију фабрике у Врању.

Компанија БАТ основана је 1902. и водећа је мултинационална дуванска компанија на свету са више од 200 брендова и присутна је на скоро свим тржиштима где запошљава око 58.000 радника.

У 2015. БАТ је продао 663 милијарди цигарета произведених у 44 фабрике, у 41 земљи широм света.

Прошле године остварио је укупан приход од 41 милијарде фунти, од чега је готово 30 милијарди фунти уложено у буџете држава широм света, док оперативни профит компаније износи 4,5 милијарди фунти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво