Кредит "Идеи" за ширење пословања у Србији

Европска банка за обнову и развој одобрила је кредит од 70 милиона евра трговинском ланцу "Идеа" у Србији. Кредит хрватској компанији прва је инвестиција ЕБРД у трговину у Србији.

ЕБРД ће трговинском ланцу, који је у власништву хрватског "Агрокора", дати 35 милиона евра кредита из сопствених средстава и још 35 милиона евра кроз заједнички кредит са грчком "Алфа банком". Средства су намењена за повећање капитала и ширење пословања компаније.

Сектор малопродаје у Србији недовољно је развијен, проценили су кредитори. У Србији на 1000 становника има 25 квадратних метара продајног простора, док је европски просек 270 квадратних метара на исти број становника.

Директор ЕБРД у Србији Хилдегард Гацек изјавила је да је кредит "Идеи" прилика да та банка подржи регионални трговинско-прехрамбени ланац који намерава да уведе високе стандрде понуде и услуга у Србији.

Тим пројектом европска банка охрабрује даље регионалне економске интерграције и јачање трговинских и пословних односа.

ЕБРД је финансирала више међудржавних пројеката на Западном Балкану, као што су модернизација кондиторске компаније "Штарк", ширење произвођача кафе, компаније "Гранд" и произвођача сланих грицкалица "Марбо" у Босну и Херцеговину.

Банка је са 13 милиона евра финансирала и модернизацију и ширење највеће произвођача салдоледа у Србији, Фрикома, који је такође у власништву хрваског "Агрокора".

ЕБРД је "Агрокору" у 2000. години омогућила да добије удружени банкарски кредит од 170 мииона евра за регионално ширење, а у 2006. години инвестирала је 110 милиона евра за власнички удео у тој компанији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво