Ремонт ТЕНТ-а, замајац у леђа привреди

ЕПС је ушао у једну од најобимнијих и најважнијих инвестиција за стабилност електроенергетског система Србије. Почела је обнова једног од два највећа термо капацитета - блока Б 2 у Термоелектрани "Никола Тесла". Посао, вредан 70 милиона евра, продужиће рад тог блока за још 30 година. Од посла у ТЕНТ-у корист ће имати привреда јер покреће електро-машинску струку.

Блок Б2 у ТЕНТ-у, снаге 620 мегавта, заустављен је после три деценије рада. Ревитализација не само да му продужава радни век за још толико, већ и снагу за још 30 мегавата, па ће енергетском систему давати више струје.

"Подсећам грађане да термоелектрана "Никола Тесла" производе око 54 до 55 одсто српске струје, то је важан чинилац и највећи пројект тренутно на снази у ЕПС-у", каже Милорад Грчић, в.д. генералног директора ЕПС-а.

Према његовим речима, обнову блока Б2 у ТЕНТ-у у потпуности финансира Електропривреда Србије.

Посао обнове блока је обиман, захтеван, а због размера котла и по много чему специфичан.

Иван Гајић, главни инжењер одржавања у "ТЕНТ-у Б" каже да је котао специфичан зато што се издваја по својим габаритима.

"Са својих 137 метара висине он је највећи котао у региону. Током ремонта биће уграђено око 1.800 тона челика и биће изведено 50.000 заварних спојева што представља највећи посао у последњих неколико година", каже Гајић.

Драгомир Филимоновић, водећи инжењер производње у "ТЕНТ-у Б" рекао је да ови радови не би никако требало да угрозе рад Блока 1.

"Ми смо пре четири године имали сличну реконструкцију Блока Б1 када је Блок 2 био у раду, значи све је текло нормално што се тиче напајања електричном енергијом", рекао је Филимоновић.

Од посла у ТЕНТ-у корист ће имати привреда Србије јер покреће електро-машинску струку.

На овом послу ангажовано је 30 домаћих и страних предузећа и 1.100 радника. Рок за завршетак радова је 2. новембар како би електроенергетски сисртем био сперман за предстојећу зиму.

У ЕПС-у упоредо раде и на обнови агрегата у хидроелектранама "Ђердап" и "Зворник". Обнављају и трафостанице у подручјима где је протекле зиме било највише проблема са снабдевањем струјом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво