MMФ потврдио: Раст БДП-а Србиjе 1,8 одсто

Mеђународни монетарни фонд задржао jе прогнозу раста бруто домаћег производа Србиjе на 1,8 одсто за ову годину, док за 2017. предвиђа раст од 2,3 одсто.

У извештаjу за централну, источну и jугоисточну Eвропу, MMФ прогнозира пад дефицита буџета са прошлогодишњих 3,7 процената на 3,6 одсто БДП-а ове године, а за 2017. годину jош веће смањење на 2,7 процената.

У 2014. години буџетски дефицит jе износио 6,6 одсто БДП-а.

Kада jе реч о jавном дугу Србиjе, MMФ констатуjе да jе у 2014. он износио 72 одсто БДП-а, да jе прошле године скочио на 77,4 одсто, а у овоj години се очекуjе да ће достићи 78,9 одсто БДП-а.

У наредноj години, фонд очекуjе промену тренда раста, и пад jавног дуга са 78,9 одсто на 77,9 одсто БДП-а.

Подсећања ради, MMФ jе током традиционалног априлског заседања MMФ и Светске банке у Вашингтону, подигао процену раста БДП-а Србиjе са 1,75 на 1,8 одсто.

Прогнозу раста српске привреде у марту jе подигла и Светска банка на 1,8 одсто.

У извештаjу Eвропске комисиjе прогноза раста за Србиjу jе повећана са 1,6 на два одсто, вођена како jе обjашњено, већим извозом и приливом инвестициjа.

Ниjедна институциjа у своjу прогнозу jош ниjе урачунала приватизациjу "Железаре Смедерево", за коjу ће кинески Хестил платити 46 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво