У Железари раде обе високе пећи

Потпаљена је и друга висока пећ у "Железари Смедерево", потврдио је један од директора челичане Петeр Камараш.

Од данас, у Железари Смердерево раде обе високе пећи. Поново је покренута друга пећ, тако да ће први челик потећи за два дана. Железара је са новим власником, кинеским Хестилом, у завршним разговорима око њиховог преузимања челичане.

Железара спремно дочекује нове власника из Кине. Обе високе пећи су у функцији а, уз нову технологију из Хестила, најављују да ће већ следеће године Железара радити максималним капацитетом - производиће више од два милиона тона челика годишње.

"Блиско сарађујемо са менаџментом Хестила по свим битним питањима за рад Железаре. Они врло пажљиво прате шта радимо, дају нам смернице и савете како да радимо. Тражили су од нас покретање и друге високе пећи, јер су видели да се ситуација на тржишту побољшава. Пошто цене челика, после суноврата крајем прошле године, поново расту желимо то да искористимо", рекао је Петер Камараш, менаџер у Железари.

И радници су спремни за већи обим производње. 

Стручњаци оцењују да је најважније то што ће "Хестил" инвестирати у нове производне програме, попут лимова за аутоиндустрију.

"То значи да ће бити виши степен прераде, већа зарада и већа могућност пласмана с обзиром на то да се до сада у смедеревској Железари производио прости челик, односно челични лимови за грађевинарство", каже Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду.  

Због тешких тржишних услова, Управљачки тим "ХПК инжењериг" потврдио је да је Железара 2015. завршила са губитком од око 125 милиона долара, а половина тог губитка направљена је, кажу, пре њиховог доласка.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи