Ер Србија увећала профит за 44 одсто

Ер Србија је остварила нето профит од 3,9 милиона евра у 2015, премашивши за 44 одсто добит од 2,7 милиона евра из претходне године, саопштио је српски авио-превозник.

Национална авио-компанија је тако другу узастопну годину свог пословања била профитабилна. Укупни приходи Ер Србије у 2015. износили су 305 милиона евра, и били су за 16 процената већи у односу на годину раније, пре свега захваљујући значајном расту броја путника.

Авио-компанија је забележила повећање кључних оперативних показатеља, у које спада капацитет мреже линија који је увећан за шест одсто, и у 2015. години је износио 3,65 милијарди АСК (производ расположивих седишта и броја путника), као и број обављених летова, који је увећан за осам процената и на крају године је износио 32.384.

Уз то је остварен и раст броја превезених путника од 11 одсто на 2,55 милиона у односу на претходну годину, а повећана је искоришћеност капацитета за превоз путника (лоад фактор), мера која показује однос попуњених у односу на укупан број седишта, која је у 2015. износила 71 процентни поен, у односу на 67 процентних поена годину дана раније. 

Код-шер партнерства Ер Србије су у 2015. години допринела 21,5 милиона евра, што је резултат развоја постојећих споразума и остварења нове сарадње са авио-компанијама Ејџиан ерлајнс, Ер Балтик, Ер Чајна, Ер Европа и ЛОТ Полиш ерлајнс.

Независну ревизију финансијских извештаја Ер Србије је обавио КПМГ у складу са Међународним стандардима ревизије.

"Повећање прихода и профита које смо остварили представљају значајно достигнуће и директан су резултат наше непоколебљиве усредсређености на смањење трошкова, повећање продуктивности и развој наше понуде производа и услуга. Такође, стално смо били усмерени на унапређење продаје и на комерцијални учинак, а пажњу смо посветили и управљању приходима", рекао је генерални директор Ер Србије Дане Кондић.

Како је додао, Ер Србија је прошле године консолидовала и проширила мрежу у Европи.

"Сада смо у позицији да је ширимо по осталим регионима, као и преко Атлантика. Наша је стратегија за 2016. годину да још више учврстимо мрежу линија користећи се позицијом Београда као капије Балкана и преузмемо регионалне токове саобраћаја ка САД", навео је Кондић.

Председник Надзорног одбора Ер Србије Синиша Мали је изјавио да су одлични финансијски резултати Ер Србије у 2015. години јасан и пријатан знак да је њено пословање све успешније и да стратегијом коју примењује остварује кључне комерцијалне циљеве.

"Уз подршку акционара, Ер Србија ће овог лета проширити своју мрежу  на пет нових тржишта, у које спада и Њујорк, чиме ће се отворити врата даљег раста, повећати препознатљивост бренда Србије и поставити темељи за још већи допринос авио-компаније развоју националне привреде у 2016. години", рекао је Мали.

Према његовим речима, наставак експанзије Ер Србије је у 2015. години створио могућност за отварање бројних радних места, при чему је авио-компанија примила 400 нових запослених и повећала укупан број запослених у оквиру Ер Србија групе укључујући и зависна предузећа Ер Србија кетеринг и Ер Србија граунд сервисиз на 2.450.

"Током прошле године су конкурси за запошљавање кабинског особља привукли укупно 6.400 кандидата, највећи број пријављених у историји националног авиопревозника, што је доказ великог угледа који авиокомпанија ужива као послодавац", навео је Мали.

Потпредседник Надзорног одбора Ер Србије и председник и генерални директор Етихад ервејза Џејмс Хоган је поручио да их радује континуирани успех Ер Србије у спровођењу процеса реструктурирања и јачања комерцијалних аспеката пословања.

"Тај успех је доказ стратешког партнерства на делу. Ер Србија је остварила изузетан напредак на путу ка одрживој профитабилности. Европско тржиште је веома конкурентно, а сталним улагањима у производ и услуге авиокомпанија је развила убедљиву понуду за европске путнике", казао је Хоган.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се